(ACN) El papa Francesc ha acordat diverses estratègies per combatre els abusos sexuals a l’Església. Aquestes mesures, acordades en una cimera sense precedents celebrada a porta tancada al Vaticà amb 190 presidents de les conferències principals, volen acompanyar i tutelar menors, evitar “infravalorar” cap cas d’abús sexual, treballar per formar els sacerdots, actuar amb fermesa quan es conegui un cas i lluitar contra el turisme sexual.

“Cap abús ha de ser encobert mai com era habitual en el passat”, ha garantit el pontífex, que veu l’origen d’aquesta “brutalitat” en “la mà del mal”. Però no ha concretat les mesures específiques a les quals s’hauran d’enfrontar els abusadors, com reclamaven les víctimes. En la compareixença pública que ha fet el papa Francesc, ha explicat que no hi ha “explicacions” per als abusos, que “coratjosament” creu que s’han de reconèixer i considerar que darrere hi ha el “misteri del mal” que “s’acarnissa amb els més febles”.

“No podem consentir l’abús de poder i d’autoritat”

Darrere del silenci dels nens, assegura el papa, hi ha acarnissadors “plens d’hipocresia”. “Hem d’escoltar el sufocat crit silenciós dels nens. No podem consentir l’abús de poder i d’autoritat”, ha assegurat. El papa també ha demanat publicar les dades generals que, al seu parer, són sempre parcials per donar un “quadre de gravetat i de profunditat a aquesta plaga”.

Papa Francesc al Vaticà

Testimonis de víctimes

A la reunió s’hi ha sentit testimonis de víctimes tant de manera presencial com a través de vídeos. Només hi han assistit presidents de conferències episcopals i per tant no hi ha hagut presència catalana, però els bisbes de Catalunya ja han anunciat que posteriorment convocaran una reunió extraordinària per concretar mesures “rigoroses” a partir de les indicacions que arribin del Vaticà.

La cimera arriba després que diversos exalumnes denunciessin presumptes abusos sexuals d’un director del Col·legi Claret. Un cop destapat el cas, més exalumnes han aixecat la veu i han explicat nous episodis.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El testimoni de dos exalumnes del Col·legi Claret que denuncien abusos sexuals” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/mes-exalumnes-claret-denuncien-abusos-sexuals/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Els abusos sexuals a l’Església: els experts recomanen prevenció i justícia restaurativa” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/el-mati-de-barcelona-910fm/abusos-sexuals-menors-esglesia/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]