El Camp de la Bota és un dels escenaris de la ciutat que durant la Guerra Civil va ser testimoni de milers d’afusellaments de republicans. Per recordar aquests fets s’ha fet un mural amb els noms de les 1.700 persones que hi van ser executades.

El ‘Parapet de les executades i executats’ és obra de l’artista Francesc Abad i evoca el mur d’afusellaments que va quedar submergit amb les obres del Fòrum. Des del 1939 fins al 1952, segons la documentació extreta dels consells de guerra sumaríssims, van ser executades a Barcelona 1.706 persones. El projecte s’emmarca en la commemoració del vuitantè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona i de l’inici de la repressió sistemàtica i les execucions sumaríssimes.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat en la inauguració d’aquest nou Espai Memorial al Camp de la Bota en record i homenatge a totes les persones executades pel franquisme. Colau ha reivindicat la importància de les polítiques de memòria històrica, “imprescindibles per posar fi a la impunitat del franquisme”. També ha recordat que l’homenatge als afusellats és un acte de justícia i d’esperança, i ha reivindicat Barcelona com una ciutat de pau i vida.

Memorial Camp de la Bota

A l’acte també hi han participat descendents dels executats pel règim, que han buscat el nom dels seus familiars, escrits en ordre alfabètic. Durant l’acte d’homenatge s’hi han fet actuacions musicals com les de la trompetista i cantant Andrea Motis, els rumberos Sabor de Gràcia o la cantautora Rusó Sala.

Més informació: el portal IHR World disposa d’una base de dades centralitzada amb víctimes del franquisme on es pot cercar i localitzar informació de familiars desapareguts.