Diverses associacions i entitats del barri de Sants, amb el suport d’altres sindicats d’habitatge i assembles de barri com Vallcarca o el Poble-sec, s’han manifestat aquest diumenge contra els anomenats pisos rusc. Defensen que aquest tipus d’habitacles, d’1,2 metres d’amplada, 2,2 de llargada i 1,2 d’alçària, contribueixen a augmentar l’especulació immobiliària al barri i promouen unes condicions d’habitatge indignes.

Pis rusc

Unes 300 persones han participat en la mobilització, que s’ha aturat davant d’un pis rusc situat al barri de la Bordeta i l’han empaperat. Els manifestants també s’han aturat davant d’altres punts que consideren fonts d’especulació al barri com un hotel o una oficina bancària. Llum Oliver, membre del Grup d’Habitatge de Sants, afirma que “els pisos rusc no són una solució ni un habitatge digne per a les persones” sinó que representen “set passos enrere amb el dret a l’habitatge”.

Protesta contra els pisos rusc

L’empresa promotora d’aquestes habitacions, on només hi ha espai per un llit i alguns prestatges, pretén llogar-les per 200 euros al mes. L’Ajuntament ja ha dit diverses vegades que aquest tipus d’allotjament “no té cabuda a Barcelona” però l’empresa ha intentat obrir espais d’exposició sense llicència en alguns punts de Barcelona i de l’Hospitalet de Llobregat.

Aquesta no és la primera vegada que el veïnat protesta contra els pisos rusc. Activistes del Grup d’Habitatge de Sants ja van ocupar l’octubre passat el local on s’havien començat a muntar aquestes habitacions al barri de la Bordeta.

Manifestació pisos rusc

Ocupen un habitatge al carrer de Gayarre

Just quan estava acabant la manifestació, el Grup d’Habitatge de Sants ha anunciat l’ocupació d’un bloc al carrer de Gayarre, 42. Afirmen que l’ocupació servirà per allotjar-hi sis famílies que havien estat desnonades i que no tenien alternativa on anar a viure.