Aquest dimarts han declarat davant del Jutjat d’Instrucció núm. 7 de Barcelona, que investiga les càrregues del referèndum de l’1 d’octubre, quatre escopeters de la Policia Nacional que van actuar a l’escola Ramon Llull. Segons fonts judicials presents a les declaracions, tots han admès que van utilitzar pilotes de goma. Han dit que ho van fer per ordre del seu superior, que és el cap del grup i que declararà aquest divendres, i que ho van fer de forma adequada: quan es retiraven de l’escola, a una distància idònia i en direcció al terra per disminuir l’impacte.

Han justificat l’ús d’aquest projectil per l’ambient que hi havia al col·legi. Un d’ells ha dit, textualment, que era un “odi extrem mai vist”. Segons el seu advocat, Antonio Suárez-Valdés, “l’ús de la força va ser progressiu i proporcional al nivell d’agressivitat” que hi havia. Han descrit que els ciutadans, i també Roger Español que va perdre la visió d’un ull per l’impacte d’una pilota de goma, els estaven llançant tanques, objectes i agredint. “Els estan apedregant, els estan atacant i suficient tenen els agents amb anar cap enrere replegant-se i en no caure uns sobre els altres”, ha explicat l’advocat.

A més, Suárez-Valdés ha posat en dubte que Roger Español quedés ferit a l’ull per l’impacte d’una pilota de goma perquè “estaven plovent tot tipus d’objectes i li podia haver caigut qualsevol”. L’advocada de l’acusació particular, Anaïs Franquesa, l’ha contradit a la sortida de les declaracions i, a preguntes dels periodistes, ha deixat clar que a dins la sala ningú ho ha qüestionat. “A dins tots teníem clar que quan es preguntava era qui havia disparat i si havia colpejat el Roger”, ha explicat Franquesa.

Cap escopeter admet ser l’autor de la lesió a Roger Español

Segons Franquesa, els quatre escopeters s’han situat al lloc dels fets, tot i que no han concretat gaire el lloc exacte on es trobaven ni tampoc se’ls ha preguntat sobre qui era l’autor de la lesió a Roger Español. A més, tots han declarat que no van veure el moment en què Español va caure al terra després de l’impacte.

D’aquesta manera, encara no s’ha esbrinat quin escopeter va disparar la pilota de goma que va impactar contra l’ull d’Español. L’advocada de l’acusació particular té identificat l’agent, però no sap encara quin codi d’identificació policial té. Per això, ha fet una crida a la ciutadania perquè aportin totes les imatges que hi hagi i poder-lo identificar.

Aquest dijous declararan quatre escopeters més i divendres cinc agents, entre els quals hi ha l’inspector que, segons els quatre escopeters que han declarat aquest dimarts, va donar-los les ordres per disparar pilotes de goma a l’escola Ramon Llull. Amb aquestes declaracions, haurà acabat la primera tanda de citacions de policies nacionals amb les càrregues de l’1 d’octubre.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Calendari de declaracions dels agents de la Policia Nacional de l’1-O” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/declaracio-policies-nacionals-carregues-1-octubre/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Tot apunta però que n’hi haurà més perquè l’Ajuntament va anunciar que ha demanat al jutge que citi a declarar 24 policies més que van intervenir a l’Institut Pau Claris i que ja té identificats.

Jaume Asens demana a l’estat que prohibeixi les pilotes de goma

A les portes de la Ciutat de la Justícia, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha demanat al govern de l’estat que després del cas de Roger Español, “s’instauri un mai més” i es prohibeixi l’ús de les pilotes de goma a tot Espanya. Asens ha demanat al govern de Pedro Sánchez que mentre no les prohibeixi, aprovi un protocol “per determinar exactament quan s’han de fer servir les pilotes de goma i com identificar quin agents n’està fent ús en cada moment”. Tot plegat amb l’objectiu d’acabar “amb la impunitat que s’ha produit en altres casos.