(ACN) El jutge conservador Manuel Marchena ha anunciat que rebutja optar a presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Suprem, tal com havien pactat el PP i el PSOE. Ho ha anunciat a través d’un comunicat en què defensa la seva independència judicial i assegura que no vol estar al servei d’una opció política.

Polèmica pel pacte PP-PSOE

L’anunci arriba després de dies de polèmica. Aquest dilluns es va filtrar la seva candidatura abans de conèixer els noms dels vocals que suposadament l’havien d’escollir. També poc després que es fes públic un missatge del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en què assegurava al seu grup que amb aquesta designació “el PP controlaria per darrere” la sala del Suprem que jutjarà l’1-O.

Junqueras i Romeva recusen Marchena

Tot i aquesta renúncia, Marchena continuarà presidint la Sala Penal del Tribunal Suprem, que ha de jutjar els líders independentistes pel referèndum de l’1 d’octubre. Els diputats d’ERC i exconsellers Oriol Junqueras i Raül Romeva han publicat aquest dimarts un escrit de recusació de Marchena com a jutge de l’1-O. En l’escrit, es justifica la mesura per “imparcialitat i davant l’existència d’un acord polític” entre el PP i el PSOE per configurar el Consell General del Poder Judicial.