El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha qualificat de “bona” la feina del jutge que investiga les càrregues policials de l’1 d’octubre. En una taula de debat a ‘El matí de Barcelona’ sobre els represaliats del franquisme, Asens s’ha mostrat “esperançat” amb el procés d’acusació popular que exerceix el consistori en aquesta causa. Segons el tinent d’alcalde, el magistrat del Jutjat d’Instrucció núm. 7 de Barcelona, Francesc Miralles, està fins i tot “posant en risc la seva carrera professional”. “Els jutges que són valents és difícil que puguin prosperar en l’escalafó judicial”, ha dit Asens, que també creu que en aquest procés s’està veient que qui va actuar correctament el dia del referèndum van ser els Mossos d’Esquadra, i no la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania també s’ha referit a la quinzena de ferits per les càrregues policials de l’1 d’octubre que han retirat les denúncies per por, tal com va explicar aquest dilluns a ‘El matí de Barcelona’ Núria Garrido, presidenta de l’Associació de Juristes pels Drets Humans. Jaume Asens ha recordat que l’Ajuntament va demanar la recusació del fiscal actual, Diego Villafañe, (i també de l’anterior) perquè s’havia dedicat a ofendre les víctimes a través de Twitter amb missatges que ja han estat esborrats. Aquest “fiscal tuiter”, com l’ha anomenat Asens, tenia una actitud de menyspreu envers les víctimes i, fins i tot, les va advertir a la xarxa que es podrien trobar assegudes al banc dels acusats.

Volen evitar que la Fundació Francisco Franco s’instal·li a Barcelona

Durant el debat dedicat als represaliats del franquisme, Asens també ha assegurat que l’executiu espanyol podria treure del registre la Fundació Francisco Franco i, d’aquesta manera, il·legalitzar-la, tot i que ha reconegut que, segurament, el tema acabaria resolent-se als tribunals. Sobre la intenció de la fundació franquista d’instal·lar-se a Barcelona, ha dit que estan estudiant quines eines els dona el marc legal per poder actuar com ara si aquesta entitat s’hauria de registrar prèviament al registre català de fundacions i si, en aquest cas, la Generalitat tindria dret a intervenir-hi.