Un equip de científics de la Universitat de Minnesota han desenvolupat una píndola anticonceptiva masculina que es podria començar a provar en humans el tercer o quart trimestre d’aquest 2022. Segons avança l’agència France-Presse, el medicament ha demostrat un 99 % d’efectivitat en ratolins i no té efectes secundaris.

El YCT529, que és com s’anomena el compost químic, s’ha administrat de forma oral als animals durant quatre setmanes i s’ha observat que han reduït dràsticament el seu recompte d’esperma. Aquesta ratolins, a més, han tornat a ser fèrtils entre quatre i sis setmanes després d’interrompre el tractament. “No hi ha garanties que funcionarà, però seria sorprenent si veiéssim un efecte també en humans”, assegura Gunda Georg, una de les integrants de l’equip d’investigació.

Una píndola anticonceptiva per a homes no hormonal

Una de les principals característiques d’aquesta píndola anticonceptiva masculina és que es tracta d’un mètode no hormonal basat en un compost que bloqueja una proteïna anomenada receptor d’àcid retinoic alfa (RAR-alfa). Fins ara, les investigacions s’havien centrat a trobar una píndola anticonceptiva centrada en l’hormona de la testosterona. El problema d’aquest enfocament, però, és que té efectes secundaris com l’increment de pes, la depressió o l’increment dels nivells de colesterol.

Una fita que interpel·la els homes en la responsabilitat anticonceptiva

Fins ara, l’única píndola anticonceptiva que hi ha al mercat és per a dones i es va aprovar a la dècada dels 60. Aquest píndola, però, utilitza hormones per alterar el cicle menstrual i té efectes secundaris. D’altra banda, els homes només disposen de dos mètodes efectius d’anticonceptius: els preservatius i la vasectomia.

En cas que es pugui arribar a comercialitzar, la píndola anticonceptiva masculina suposarà una fita en els mètodes de control de natalitat i, per primera vegada, oferirà als homes la possibilitat de compartir la responsabilitat anticonceptiva amb les seves parelles.