"Sit and talk" del Tsunami Democràtic al Camp Nou

(ACN) L’Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat aquest dimecres a un any i mig de presó un manifestant de Tsunami Democràtic per pegar un mosso d’esquadra als aldarulls del Barça-Madrid del 2019. El 18 de desembre, la plataforma independentista va convocar diverses protestes al Camp Nou per boicotejar el partit. Un cop va acabar el matx, els Mossos van carregar contra uns manifestants que tallaven el carrer d’Arístides Maillol a l’altura de la travessera de Gràcia. Segons ha acreditat la sentència, el manifestant condemnat va llançar llavors un objecte de plàstic als policies, va donar una puntada de peu a un mosso a la zona lumbar i després li’n va donar una altra a l’agent que va intentar detenir-lo.

Segons el tribunal, l’individu, de 29 anys i originari de Badalona, es trobava aquella nit als voltants del Camp Nou participant en les protestes de Tsunami Democràtic. En concret era a la zona on un grup de gent tallava el carrer d’Arístides Maillol a l’altura de la travessera de Gràcia.

Llançaments d’objectes i puntades de peu a mossos

Quan els agents van decidir apartar els manifestants, van començar a increpar-los i a llançar-los objectes. En aquell moment, segons els magistrats, l’acusat va llançar un objecte “que semblava de plàstic” a un agent, va errar el llançament i tot seguit va donar una puntada al mateix policia a la zona lumbar.

A continuació, un altre mosso va intentar reduir-lo amb la porra, però va perdre l’equilibri i va caure, moment que va aprofitar el manifestant per donar-li també una puntada de peu. Va ser llavors quan dos policies més van detenir-lo i van veure que portava un fragment d’un totxo en una butxaca.

La fiscalia va considerar aquests fets com un delicte lleu de lesions i un d’atemptat a l’autoritat, per la qual cosa demanava per tot plegat dos anys de presó, una multa de 1.200 euros i una indemnització al mosso colpejat, que va estar de baixa set dies, de 500 euros.

L’acusació particular, exercida pel mosso d’esquadra lesionat, hi veia els dos delictes anteriors i un tercer de desordres públics, pels quals demanava dos anys i dos mesos de presó, una multa de 540 euros i una indemnització de 456 euros.

Atemptat a l’autoritat i lesions, però sense desordre públic

Finalment, la sala ha estimat que els fets provats suposen tant un delicte d’atemptat a l’autoritat, per haver desobeït les ordres dels Mossos, com un delicte de lesions lleu, per la puntada que va donar al primer agent i que li va comportar la baixa de set dies laborals.

No aprecia, no obstant això, el delicte de desordre públic perquè diu que no s’ha acreditat que el manifestant participés en el tall del carrer d’Arístides Maillol ni que cremés cap contenidor i tampoc es va aportar cap prova al judici de quina va ser la seva participació en els aldarulls més enllà de l’incident amb el mosso lesionat i amb el primer que el va intentar detenir.

Tampoc no hi veu l’agreujant de perillositat que demanaven les acusacions, que deien que l’objecte llançat pel condemnat abans de donar la puntada era un pal de fusta. El text diu que per les imatges aportades com a prova no ha quedat acreditat que fos un pal de fusta sinó que més aviat “semblava un objecte de plàstic”.

La defensa va demanar la nul·litat del judici perquè una de les proves era una foto presa pels Mossos d’Esquadra durant les protestes sense el seu consentiment, però la sala ho ha rebutjat per tractar-se de material gràfic obtingut a la via pública.

Per tot plegat, l’Audiència Provincial l’ha condemnat a un any i mig de presó pels delictes d’atemptat a l’autoritat i de lesions, li ha imposat una multa de 270 euros i l’obliga a pagar una indemnització de 500 euros al mosso lesionat, que ja va satisfer el juliol del 2020. Ara el condemnat té 10 dies per interposar un recurs contra la sentència davant de la secció penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.