Aquest curs començaran a funcionar dos centres educatius més a Barcelona, tots dos a Sant Martí. Són l’Escola Auditori, que s’estrena amb barracons, i l’Institut 22@. Després d’un intens estiu d’obres a 72 centres educatius de la ciutat, hi ha cinc escoles i instituts que tornaran a la feina amb obres importants que afectaran l’inici de curs.

Barracons a l’Escola Auditori

L’única escola que s’estrena a tot Catalunya és a Barcelona. És l’Escola Auditori, al carrer dels Almogàvers, just davant la Sala Razzmatazz. De moment, començarà amb dues línies de P3 (50 nens) amb les classes en barracons. L’activitat es farà en mòduls provisionals ubicats dins el solar on s’està construint l’edifici definitiu. El cost de les obres de construcció ascendeix a 1,7 milions d’euros. Aquest divendres ja ha començat la descàrrega de material escolar i del mobiliari per poder començar les classes.

Institut 22@

El curs començarà amb un altre equipament educatiu nou, l’Institut 22@, ubicat a l’antiga fàbrica tèxtil de Can Saladrigas, a Sant Martí. Serà un institut de tres línies, que ha tingut un cost de més de 900.000 euros.

Obres de llarga durada a cinc escoles i instituts

Les 72 obres que s’han fet durant el període de vacances han tingut un cost de 40 milions d’euros. A cinc centres educatius les obres continuen amb les classes en marxa. Algunes de les obres amb més afectacions s’estan fent a les escoles Ignasi Iglésias (Sant Andreu)  i La Mar Bella (Sant Martí) . A l’Ignasi Iglésias s’estan construint aules noves on fins ara hi havia el poliesportiu, i La Mar Bella s’està ampliant. El tercer cas és el de l’Institut Escola Antaviana, un centre on faltava espai per poder-hi allotjar l’alumnat de secundària. El centre definitiu de l’Escola la Maquinista encara està pendent. Segons el Consorci d’Educació, els treballs ja estan programats però, de moment, els alumnes s’instal·laran en un nou equipament modular.

El president del Consorci Josep Gonzàlez-Cambray ha garantit en la roda de premsa de presentació del curs que a tots els centres educatius el curs començarà amb normalitat el proper dia 12. Ha explicat que en les obres “porten associades incomoditats inevitables” però també ha afegit que tenen preparat “un pla B” per minimitzar-ne l’impacte. El comissionat d’Educació, Miquel Àngel Essomba, ha afegit que “les famílies han estat protegides i informades” i ha destacat que les obres han de servir per millorar l’oferta pública d’escola a la ciutat.

Més docents, i més alumnes

El personal docent augmenta aquest 2018-19 en 121 mestres més respecte al curs anterior fins arribar als 9.121 professionals. Tant la Generalitat com l’Ajuntament, les dues administracions del Consorci, han anunciat increments de plantilla. El Comissionat d’Educació ha concretat que el professorat municipal s’ampliarà en 300 persones en els propers anys, amb l’objectiu de reduir la interinitat del 45 % fins al 13,9 %. També es crearan 28 places de personal de suport docent i 98 d’administratiu. En el cas de la Generaliltat, no han especificat ni la xifra ni el calendari, però han anunciat noves oposicions.

Pel que fa als alumnes, enguany s’arriba als 179.840, el que suposa un increment de 1.775. Un total de 12.760 nens començaran P3 . Un curs en què s’ha ampliat també de forma extraordinària amb 107 places públiques de proximitat, per cobrir la demanda creixent a districtes com l’Eixample o Gràcia. Tot i que tant a P3 com a segon cicle d’infantil han baixat les matriculacions, pugen a primària (675) i, sobretot, a l’ESO (1.209). Els alumnes amb necessitats educatives especials són 21.542, gairebé un 12 % del total dels que cursen ensenyaments obligatoris.