Les famílies estan passant a l’acció i s’han constituït fins a quatre plataformes a diferents barris que denuncien que els seus fills es poden quedar l’any que ve sense plaça a les escoles públiques de la seva àrea d’influència.

66 nens sense plaça pública a l’Esquerra de l’Eixample

Consultant les dades de sol·licituds i places disponibles a cada centre, les famílies de l’Esquerra de l’Eixample han comptabilitzat fins a 66 nens que, de moment, no tindrien plaça a P3 en un centre públic en aquesta zona, que abasta els barris de la Nova Esquerra de l’Eixample, l’Antiga Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni. En aquesta zona d’influència, algunes de les escoles més demandades són Entença, Joan Miró i Eixample 1.

La portaveu de la plataforma de Famílies sense Places de l’Esquerra de l’Eixample, Lara Barriuso, denuncia que no “volen marxar del barri ni anar a la concertada” i acusen el Consorci d’Educació i la Generalitat de “falta de previsió i de mal plantejament.”

Aquesta setmana s’han reunit amb representants del Consorci d’Educació de Barcelona per abordar la situació i demanar la construcció d’una nova escola al barri, l’obertura de línies adicionals (‘bolets’) a les escoles que han rebut més sol·licituds i ampliar la ràtio als centres amb més demanda.  Ja han anunciat mobilitzacions de protesta i han demanat reunir-se amb el regidor de l’Eixample, Gerardo Pisarello.

Fonts del Consorci d’Educació de Barcelona admeten a betevé que l’Esquerra de l’Eixample és el barri de la ciutat on la demanda és més superior a l’oferta pública a P3. Malgrat això, rebaixen la xifra d’alumnes que de moment quedarien fora, una vintena. Recorden que les xifres són provisionals.

Per això asseguren que treballen per trobar una solució per aquests casos iobren la porta a canviar l’àrea d’influència perquè aquests alumnes puguin matricular-se a algun centre on hi hagi places fora del districte. Entre les escoles que es proposen com a alternativa, l’escola Francesc Macià o Jacint Verdaguer.

Mancança de places a Gràcia i la Dreta de l’Eixample

Al districte de Gràcia també ha crescut exponencialment la demanda de places públiques a P3, especialment a la Vila de Gràcia i Gràcia Nova. Centres com l’Escola Gràcia, de nova construcció en mòduls provisionals, ha rebut gairebé 90 sol·licituds per a 50 places. Per això, les 36 famílies, que segons les xifres provisionals no entrarien a l’escola, s’han reunit amb el centre per demanar que obrin un ‘bolet’. 

Les famílies denuncien manca de places també a la Dreta de l’Eixample, on han comptabilitzat 27 alumnes que no podran entrar a escoles públiques l’any que ve. Per això, han començat la recollida de signatures per exigir al Consorci d’Educació una solució.

50 nens sense plaça al Baix Guinardó i el Guinardó

Als barris del Baix Guinardó i el Guinardó la xifra de nens que podrien quedar sense plaça podria arribar fins a la cinquantena. Així ho assegura la plataforma de famílies en una carta adreçada a la gerent del Consorci d’Educació en què li demanen una reunió per abordar el tema.

En el document afirmen que a aquests barris la demanda de places a l’escola pública no ha parat de créixer, especialment als centres més innovadors. Per això, reclamen la construcció d’una nova escola i també “més transparència en el procés de preinscripció”.

La FaPaC demana respectar el dret a l’escolarització pública

Aquestes famílies han rebut el suport de la FaPaC, que ha demanat que es respecti el dret de les famílies a escolaritzar els nens a centres públics. Per això, sol·liciten que es creïn “les línies addicionals que siguin necessàries per garantir que totes les famílies tinguin una plaça pública que respecti el criteri de proximitat i la ràtio màxima de 25 alumnes per aula. Consideren que les denúncies d’aquestes famílies evidencien “la falta de planificació del Departament d’Ensenyament”.

Segons el calendari oficial de la preinscripció, la publicació definitiva dels alumnes admesos als centres es farà el proper 12 de juny.