Tot i les reticències inicials del govern català, la polèmica pels llaços grocs ha entrat de ple en la Junta de Seguretat, celebrada aquest migdia al Palau de la Generalitat. El president Quim Torra, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, han encapçalat la trobada, celebrada un any després de l’última reunió. Totes dues parts han coincidit que cal evitar una escalada de tensió i la confrontació pels llaços grocs. En aquest sentit, el ministre Grande-Marlaska ha insistit en la necessitat de mantenir la “neutralitat” de l’espai públic i ha assegurat que cal que “sigui un espai de convivència i de trobada”. Sobre aquest debat, el conseller de l’Interior ha negat que a Catalunya hi hagi un problema de convivència; Miquel Buch però, sí que ha reconegut que durant la segona quinzena d’agost hi ha hagut “més fets” polèmics per les crides d’un determinat partit, en referència a Ciutadans.

La integració al CITCO, d’aquí a menys d’un mes

Un dels grans acords arrencat d’aquesta trobada, ha estat el compromís d’integrar permanentment el cos dels Mossos d’Esquadra al CITCO d’aquí a menys d’un mes. Així doncs, d’aquí a com a màxim 30 dies els Mossos ja formaran part del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat. Això implicarà que un agent dels Mossos hi treballarà fix, des d’allà. De fet, aquest pacte es va acordar l’any passat, però la situació política dels últims mesos en van frenar la integració completa.

Petició per formar 1.500 nous Mossos

Grande-Marlaska ha marxat a Madrid amb peticions sota el braç. La conselleria de l’Interior ha sol·licitat poder convocar dues noves promocions de Mossos -de 750 agents cadascuna- per als propers dos anys. Ara mateix, ja hi ha 500 aspirants formant-se i aquests, sumats als 1.500 sol·licitats, permetria estabilitzar la plantilla dels Mossos en els 18.000 agents. El ministre de l’Interior no ha entrat a valorar la petició, perquè primer, ha explicat, ho ha de traslladar al ministeri d’Hisenda.

La primera junta després de l’1-O i el 155

Es tracta de la primera Junta de Seguretat que se celebra després del referèndum de l’1 d’octubre i l’aplicació del 155, que va suposar la intervenció del govern català. L’última reunió de la Junta de Seguretat va ser el 28 de setembre passat i només va tractar sobre el referèndum de l’1-O.