El Departament de Salut ha posat en marxa un programa pilot de cribratge a 50 farmàcies de les Corts amb proves PCR per saliva. Aquesta mateixa setmana es començaran a enviar les cartes i els SMS per convidar la població a participar-hi. L’objectiu de Salut es saber quin grau de participació s’obté per, si els resultats són bons, desplegar els cribratges a la resta de farmàcies de Catalunya.

La prova és gratuïta i es farà fins al 22 de gener. S’adreça a persones d’entre 30 i 59 anys de tres àrees bàsiques del districte de les Corts: el Centre d’Atenció Primària Montnegre, el de les Corts- Pedralbes, i el de les Corts-Helios. Això representa una població al voltant de 32.600 persones.

La mostra es pren a casa i es torna a la farmàcia

El procediment és similar al que s’utilitza en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. Els qui rebin el missatge i decideixin participar en el cribratge podran dirigir-se a qualsevol de les farmàcies que hi participen i recollir un paquet d’automostra de saliva. El farmacèutic, que ha estat format prèviament, explicarà a l’usuari les instruccions perquè es pugui pendre la mostra a casa seva. Un cop feta, l’haurà de retornar a la farmàcia on l’ha recollit abans de les 12 del migdia de l’endemà.

Després, la farmàcia enviarà la mostra als laboratoris de l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Deú, que comunicaran els resultats al portal La Meva Salut en un marge de 24 hores. En el cas d’obtenir un resultat positiu, també es comunicarà al gestor covid del CAP perquè es posi en contacte amb l’usuari.

En principi, està prevista la realització d’un test per persona però Salut decidirà en cada moment la quantitat de proves a realitzar.