Després de mesos de lluita per aconseguir un protocol d’actuació, els afectats per la covid persistent continuen invisibilitzats. Demanen amb urgència a Salut que s’estableixin mesures per atendre aquests casos, que segons diversos estudis científics els situen entre 10 i el 20 % del total dels malalts de coronavirus. De fet, el col·lectiu que agrupa els afectats a Catalunya està format per més de 1.300 persones amb simptomatologia persistent.

El perfil dels afectats per la covid persistent ha canviat respecte de la primera onada, explica la portaveu del Col·lectiu d’Afectats i Afectades per la covid persistent, Sílvia Soler. “A partir de l’agost i del setembre va començar a venir més gent, sobretot mestres“, i afegeix que se’ls han unit molts joves que fa mesos que no poden treballar, i segueixen havent-hi moltes dones amb l’afectació persistent. “A les dones, majoritàriament no se’ns tracta com a persones malaltes de covid, sinó que se’ns atribueixen altres malaties”, denuncia Soler.

El Col·lectiu lamenta que la consellera de Salut, Alba Vergés, no els hagi atès, i que se’ls hagi promès un protocol per a finals del proper mes de gener. “Amb les eleccions al gener, això és la crònica d’una mort anunciada, ens temem que aquest protocol no arribarà mai”, denuncia la portaveu dels afectats. “Som un problema i no ens volen reconèixer, però això esdevindrà una emergència social i s’ha d’abordar en algun moment.

Demanaran al Govern espanyol que es reconegui com a malaltia

Els afectats també s’adreçaran als Congrés dels Diputats per reclamar altra vegada que es reconegui com a malaltia la persistència de la covid, tal com ja ha fet l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i ja van demanar també diversos pneumòlegs. “No entenem perquè no s’ha reconegut aquí si la OMS ha instat a fer-ho”, lamenta Soler. L’organisme també ha fet una crida als governs a destinar recursos per al reconeixement d’aquesta alteració de la salut. Per aconseguir-ho, s’ha agrupat els diferents col·lectius d’afectats de Madrid, Andalusia, València i el País Basc, sota el nom de Long Covid Acts.

Comparteix a: