Un 10 % de les persones amb altres capacitats que estaven treballant en el mercat laboral ordinari abans de la pandèmia han perdut la seva feina arran del coronavirus. Així ho alerta un estudi de l’Associació Catalana de Treball amb Suport (Actas), Ammfeina i l’Associació Empresarial d’Economia Social Dincat.

Segons un estudi de la Fundació Randstad, a Catalunya, aquest 2020 s’han signat un 36 % menys de contractes amb persones amb discapacitat respecte de l’any passat. Ho han explicat al programa ‘reset’, de betevé.

Els aturats podrien arribar al 20 %

La vicepresidenta de Dincat, Amèlia Clara, ha qualificat de “terrible” l’efecte de la pandèmia en les persones amb discapacitat. Assegura que abans de la crisi sanitària “teníem més de 1.400 persones en situació d’inserció a l’empresa ordinària amb treball en suport i un 10 % ja no tenen feina“. I pronostica, a més, que “segurament, això es traduirà en un 20 %”.

Clara lamenta que aquest any “no només no haurem creat ocupació, sinó que, a més, haurem perdut llocs de treball“. Tot i això, la representant de Dincat no creu que es tracti d’una decisió discriminatòria, sinó que ho atribueix al fet que “ocupen llocs de treball molt poc qualificats i, si l’empresa baixa molt l’activitat, es queda amb la gent que li pot tirar endavant determinades coses”.

Un 29 % menys de contractacions

De la seva banda, la directora de la Fundació Randstad a Catalunya, Anna Delclòs, ha explicat que “la contractació ha baixat moltíssim” i ho ha xifrat en un 29 % a tot l’estat espanyol. Segons Delcòs, “ara mateix portem uns 71.000 contractes de persones amb discapacitat“, mentre que els darrers anys s’havia arribat pràcticament als 100.000.

Per la directora de la Fundació Randstad, però, hi ha un fet “esperançador” i és que “més de la meitat dels contractes indefinits han començat prèviament sent temporals“. Delclòs creu que, tot i que a l’empresa “li costa atrevir-se, un cop incorpora la diversitat” valora les capacitats laborals d’aquestes persones.

Dificultats per gestionar els ERTO

Una altra de les dificultats amb què s’han trobat les persones amb discapacitat durant aquests mesos han estat les gestions administratives, com per exemple els ERTO. Amèlia Clara assegura que “hem fet un esforç per acompanyar-los” per fer aquests tràmits, però subratlla que “la idea de la baixa preventiva va ser nostra” perquè “el govern estava per altres coses“.

El teletreball, impossible

El teletreball tampoc no ha estat una alternativa viable per a la majoria d’aquestes persones perquè “implica poder treballar de manera més autònoma“, segons Delclòs, “i moltes d’elles fan feines manuals, que impliquen la presencialitat”. La directora de la Fundació Randstad, a més, ha situat en un 45 % les persones amb discapacitat que pateixen els efectes de la bretxa digital.

Els primers a sortir-ne i els últims a tornar-hi

La vicepresidenta de Dincat ha afirmat que les persones amb capacitats diverses han estat “els últims a tornar a la feina i els primers a sortir-ne”. Una situació que, diu, “ja era així abans i ara s’ha agreujat” amb la pandèmia.

Aquest és el cas del Roger Vilaseca, que té una discapacitat intel·lectual. Treballa a mitja jornada a Dincat i l’altra mitja en un bar, on li han aplicat un ERTO. “Encara no he cobrat“, ha explicat a ‘reset’, on ha manifestat que està “preocupat” per la seva situació.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a