El sindicat Comissions Obreres ha anunciat que estudia preparar una denúncia col·lectiva de centres educatius contra el Departament d’Educació per no garantir una temperatura adequada a les aules durant la pandèmia. El sindicat denuncia que amb les finestres obertes tot el dia, alumnes i docents “es congelen” i exigeixen que es pugui garantir que la temperatura estigui entre els 17 i els 27 graus a les aules, que és el que estableix el decret sobre les disposicions mínimes de seguretat i salut als llocs de treball.

Reclamen a Educació que s’assegui a trobar una solució al problema, però adverteixen que si no es treballa per revertir la situació, aniran a Inspecció de Treball i als jutjats. “La totalitat dels centres catalans estarà per sota dels 17 graus aquest hivern i no ho podem permetre”, diu el responsable d’Educació del sindicat, Manel Pulido.

Instal·lar aparells de ventilació climatitzada

“No volem contagis però tampoc passar fred. Aquí ho solucionem tot obrint les finestres i que els alumnes es tapin amb mantes, i aquesta no és la solució”, lamenta la responsable de salut laboral de la Federació d’Educació del Sindicat, Carme Rodríguez. Com a solució reclamen que s’instal·lin aparells de ventilació forçada a les aules, que renoven l’aire.

Recorden que fa anys que demanen una bona ventilació a les aules, moltes amb 30 alumnes que hi passen tot el dia. “Ara, la ventilació mecànica “té més sentit que mai”, assegura Rodríguez i, a més, defensa que la instal·lació dels aparells és fàcil i pràcticament no requereix fer-hi obra. De fet, la Generalitat Valenciana ha comprat 8.000 aparells aquest hivern per renovar l’aire dels centres educatius de la comunitat autònoma.

Reclamen un protocol de ventilació

Reclamen poder seure amb el Departament d’Educació per establir un protocol d’actuació per la ventilació de les escoles i instituts, ja que ara, només hi ha una recomanació d’obrir les finestres 20 centímetres durant tot el dia per reduir les possibilitats de contagi. A més, segons els reglament del 2007, la ventilació dels edificis s’ha de garantir segons la data de construcció de l’immoble.