busos metropolitans

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha alertat que el dèficit global de tots els transports públics metropolitans serà de 750 M € entre 2020 i 2021 a causa de la crisi del coronavirus. La dada arriba l’endemà que TMB anunciés que el metro i els busos barcelonins tancaran el 2020 amb 180 M € de pèrdues.

Pel que fa a la resta de transports metropolitans (s’hi engloben el TRAM, els FGC, Rodalies, els busos urbans d’altres municipis, els busos interurbans i els busos nocturns), tancaran l’any 2020 amb unes pèrdues de 308 M €. A més, l’ATM calcula que el dèficit del 2021 se situarà en 442 M €; les dues xifres sumen el total de 750 M €.

Dilluns se sabrà si s’encareixen els bitllets

Tal com va fer la presidenta de TMB, Rosa Alarcón, l’ATM també ha demanat que “s’ampliï en la quantitat i en el temps d’aplicació” els fons de rescat del Govern espanyol. A més, l’Autoritat del Transport Metropolità deixa la porta oberta a un encariment de les tarifes del transport públic.

En aquest sentit, la setmana vinent -previsiblement dilluns- l’ATM farà públic si encareix els bitllets, si en congela el preu o si els rebaixa. Davant de la situació deficitària, tot fa pensar que l’encariment de les tarifes seria una via per mirar de sanejar els comptes, encara que l’alcaldessa, Ada Colau, va enviar una carta per demanar-ne una congelació. Al programa ‘bàsics’, la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, va demanar que aquest sigui un debat privat en el si de l’ATM.