Des de l’any 2016 s’ha impulsat un programa de detecció precoç del càncer de còlon. S’envien cartes a la població d’entre 50 i 69 anys per tal que es realitzin una prova senzilla que consisteix a agafar mostres de femta. Amb aquest document han d’anar a la farmàcia més propera que participi en el programa i recollir l’envàs. Aquest any també s’ha donat l’oportunitat a la població de més risc però només hi han accedit el 40 % de les persones que han rebut la carta.

Per això l’Institut Català d’Oncologia i l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) fan una crida a realitzar-se proves de detecció del càncer de còlon. Precisament, es van instal·lar vàters al carrer durant un dia per conscienciar-ne la població. Tot plegat forma part de les accions del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, que se celebrarà diumenge, 31 de març.

Detecció precoç, clau de supervivència

Detectar de maner precoç el càncer de còlon augmenta les probabilitats de supervivència. De fet, aquest tipus de tumor és el més freqüent. Es detecten 6.000 casos cada any a Catalunya i la mortalitat se situa en unes 2.500 persones. El càncer de còlon es pot desenvolupar sense símptomes ni molèsties durant mesos i en molts casos, quan apareixen, la malaltia ja és en un estat avançat. Per això les entitats implicades en la causa fan una crida a realitzar-se el test per saber si es pateix càncer de còlon.