Encara no els té a la vista ni al taulell, però la Farmàcia Marta Gento ja fa dies que disposa de tests combinats que permeten saber amb una sola mostra si l’usuari està contagiat de covid, de grip o de tots dos virus alhora. Tenen el mateix preu que un test d’antígens de covid convencional, 2,94 euros, i s’obtenen sense recepta mèdica.

Aquest tipus de prova serà útil a partir de la tardor, quan es preveu que coincideixi la temporada de grip amb una nova onada de covid. Per això les farmàcies recomanen, de moment, fer-se un test convencional. “Aquest any es preveu que hi hagi una incidència major de grip, perquè no hi ha restriccions i hi ha una baixa immunitat per l’ús de les mascaretes dels darrers anys”, explica Lydia Vallés, de la Farmàcia Marta Gento.

El resultat ens permet triar el millor tractament

La farmacèutica recomana fer-se el test combinat només quan tenim símptomes com ara febre, dolor muscular o tos. El test ens permet identificar la confluència de dos virus en un mateix pacient —és la novetat— o saber si és només un: covid-19 o grip A o B. Si és negatiu, segurament és un refredat comú“, comenta Vallés. D’aquesta manera, amb el resultat a la mà podem triar el millor tractament i prendre les mesures que calguin.

Per fer-se el test només cal una mostra nasal per posar-la en contacte amb el reactiu, igual que es fa amb les proves de covid convencionals. Les gotes, però, s’han de ficar en dos dipòsits: un per detectar la covid i l’altre, per a la grip. Els resultats s’obtenen a partir dels 15 minuts.