afonia covid

La variant BQ.1 de la covid és la que ara mateix està en auge a Europa i la que, d’acord amb els previsions epidemiològiques, es convertirà en majoritària durant les pròximes setmanes, abans que acabi l’any 2022. Contagiar-se d’aquesta variant pot comportar emmalaltir i patir símptomes que, en alguns casos són nous. És el cas de l’afonia que, si bé alguns malalts l’han patit els darrers mesos, ara s’ha convertit en un símptoma més habitual amb la variant actual de la covid.

A continuació t’expliquem en què consisteix l’afonia i com tractar-la per recuperar la veu com més aviat millor.

L’afonia, un símptoma possible de la covid

L’afonia és l’alteració màxima de l’anomenada disfonia, és a dir, la pèrdua total de la veu. Pot originar-se per diverses patologies: nòduls en les cordes vocals, pòlips, edema de corda vocal i malalties víriques com la covid. Si juntament amb l’afonia presentes febre, mal de cap, dolor muscular, cansament, tos o mocs, és possible que t’hagis contagiat de la covid.

Els doctors Ana Machado Martín i Judith Wuhl, de l’Hospital Quirón Salud San José, asseguren que en els darrers dos anys ja s’han detectat símptomes “menys freqüents” que afecten la veu, que “es pot veure alterada directa o indirectament“. Per sortir de dubtes, l’usuari malalt pot fer-se el test d’antígens a casa i saber si té o no la covid.

L’afonia en la covid és un símptoma que sol marxar tan bon punt es dona negatiu en covid o, com a molt, uns dies després. En alguns casos, però, s’han detectat problemes a llarg termini que requereixen la intervenció d’un logopeda. En casos de cronificació de la simptomatologia, es recomana visitar el metge.

Què fer davant d’una afonia?

A continuació et detallem alguns consells si pateixes afonia, d’acord amb les recomanacions que fan els metges, per evitar un empitjorament d’aquest símptoma:

  • Evitar begudes molt fredes o molt calentes i, sobretot, amb alcohol.
  • No estar en ambients carregats de pols.
  • Parlar a poc a poc i suaument, sense cridar.
  • No gargamellejar fort per evitar un augment de la inflamació de les cordes vocals.
  • Evitar la tensió, l’esgotament i l’estrès.
  • No fumar.