(ACN/ redacció) El grup BIOCOM-SC de la UPC ha confirmat un creixement significatiu de l’epidèmia a Catalunya. Aquest ha estat de prop d’un 10 % setmanal i la tendència és a pujar “cada cop més ràpid”. El grup pronostica que la darrera setmana s’acabaran confirmant més de 3.500 casos, per sobre de la setmana anterior.

A més, ha indicat que els tests d’antígens ràpids indiquen un increment similar, amb una Rt entorn de l’1,1. Afegeix que la data d’aquest dimarts de TAR apunta a una “acceleració de creixement”, tot i que reconeix que una dada no és suficient per marcar tendència.

La pujada de casos es deu “quasi exclusivament” a la situació de Barcelona ciutat, tot i que hi pot arrossegar la metropolitana sud, i entre grups no immunitzats. Segons ha explicat a betevé l’investigador del BIOCOM-SC, Daniel López Codina, l’augment de casos s’està produint entre la gent jove no vacunada o els que tot just tenen una dosi del vaccí. En aquest sentit, ha recordat que la variant delta minva l’efectivitat dels vaccins quan només es té una dosi posada.

“No estem davant una gran onada”

López Codina ha llençat també un missatge de tranquil·litat. Ha assegurat que “no estem davant una gran onada” com les que hem viscut el darrer any. “No ens hem d’alarmar perquè la major part de la gent més vulnerable està immunitzada i, per tant, la pujada no ha d’implicar un augment important de les hospitalitzacions i dels pacients a l’UCI”. Ara mateix, a la capital catalana fa uns dies que el número de persones a les UCI s’ha estancat.

Alerta sobre la gent no immunitzada

El BIOCOM-SC ha insistit que les persones que acaben ingressades a les UCI per covid tenen majoritàriament entre 40 i 70 anys i ha recordat que no es troben completament immunitzades, tot i que sí parcialment.

Ha indicat que, de moment, no es detecten pujades de casos entre els trams de població vacunada, sinó que se centra en la que no ha rebut encara el vaccí. Així, la incidència és molt baixa en majors de 70 anys, que estan completament immunitzats, i està estabilitzada per sota de la mitjana entre els de 50 a 70 anys.

Per això, el BIOCOM-SC ha fet una crida a que la població que no està del tot immunitzada eviti els entorns de risc, els interiors sense mascareta o amb molta gent o exteriors sense distància ni mascareta. El grup recorda que s’ha d’interactuar en grups petits, exteriors, amb mascareta i distància fins a estar immunitzats.