Les escoles de Catalunya acomiadaran aquest dimarts el curs escolar 2020-21. Ha estat un curs marcat per la pandèmia del coronavirus i que s’acaba amb un prec molt clar per part dels més menuts: que el curs vinent puguin tornar a anar a escola sense la mascareta. Així, almenys, ho han verbalitzat els alumnes de l’Escola Mercè Rodoreda, de Nou Barris, on l’última jornada ha estat molt festiva.

Últim dia de curs a l’Escola Mercè Rodoreda (Nou Barris).

Els llibres han deixat pas a activitats més lúdiques, com jocs d’aigua i un esmorzar amb coca de Sant Joan. El personal docent ha volgut acomiadar d’aquesta manera més festiva un curs encara complex i difícil per la convivència amb la covid-19. I la mirada posada en el setembre, quan esperen que es pugui recuperar una certa “normalitat”.

Els interrogants del curs 2021-22

El cert, però, és que el curs 2021-22 es divisa encara amb molts interrogants. El principal, si la vacunació dels estudiants començarà abans d’arrencar , el 13 de setembre. La immunització dels escolars i alumnes d’institut és encara una incògnita. El Ministeri de Sanitat vol vacunar els alumnes d’entre 12 i 16 anys abans de l’inici del curs, si l’EMA autoritza Pfizer per a aquesta franja d’edat. Alguns col·lectius sanitaris com els pediatres, però, creuen que no és prioritària la vacunació dels alumnes d’ESO perquè no hi ha mortalitat associada a la malaltia en aquestes edats. Per això demanen prioritzar la immunització d’altres col·lectius. La Generalitat i l’Estat també estan pendents de si s’aprova una vacuna pediàtrica que permeti flexibilitzar les mesures de prevenció a les escoles, tal com reclamen alguns sindicats de mestres i plataformes de famílies.

El que sí que ha confirmat el Ministeri de Sanitat és el compromís perquè el curs 2020-21 sigui 100 % presencial, si les dades de la pandèmia no empitjoren. També el Departament d’Educació ha expressat la voluntat d’eliminar les mascaretes a primària i fer-ho “com més aviat millor” al llarg del proper curs.

Un 2 % d’escoles tancades durant el curs

L’impacte de la pandèmia en el conjunt de la societat no s’ha reflectit amb la mateixa intensitat a les escoles. Dels més de 5.000 centres escolars que hi ha a Catalunya, només un 2 % han hagut de tancar en algun moment del curs. Això representa 104 centres en total, amb el 5 de febrer com a dia punta, amb una dotzena de centres tancats el mateix dia. Va ser tot just el dia 11 de juny quan no es va registrar cap escola tancada a tot Catalunya després de mesos.

Finalment, les escoles i instituts han pogut tancar el període lectiu 2020-21 amb festes de final de curs. El Departament d’Educació les va autoritzar a principis de juny, amb restriccions, en resposta a la petició de les famílies mitjançant l’aFFaC.