L’Audiència de Barcelona ha condemnat a un any i nou mesos de presó un home, detingut al Parc de la Ciutadella el 30 de gener del 2018 en el marc de la investidura fallida de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. El tribunal l’ha condemnat per un delicte consumat de desordres públics agreujat —perquè duia un martell— i un delicte de resistència als agents de l’autoritat. La fiscalia li’n demanava tres anys per desordres i atemptat als agents. La Generalitat, que inicialment feia d’acusació, va comunicar la seva retirada el dia abans del judici.

Segons els magistrats, en la vista oral —que es va celebrar a principis de juny— va quedar provat que l’arrestat va ser sorprès pels Mossos d’Esquadra “intentant forçar el tancament d’una de les portes” del Parc de la Ciutadella amb un martell per “facilitar l’entrada al recinte” de la resta de manifestants. A més, creu provat que va “empènyer amb força” l’agent que li va cridar l’alerta i va “intentar fugir a la carrera”, tot i que després va ser reduït i detingut.

Relat “increïble i inverosímil”

Durant el judici, l’acusat va negar haver forçat els accessos del parc i haver agredit un agent, però el tribunal no se’l creu. De fet, considera el seu relat “increïble i inverosímil” i assegura que tenia la intenció de participar en la manifestació “realitzant accions que consistien a consumar de manera proactiva conductes il·lícites” com “trencar el perímetre de seguretat” dels Mossos d’Esquadra.

Aquell dia la policia havia tancat els accessos al parc perquè una manifestació, convocada per les entitats sobiranistes, no pogués accedir-hi. Tot i això, diverses persones van forçar els accessos al parc i hi van entrar de manera massiva, cosa que va provocar moments de tensió amb la policia. Els fets van succeir després que el president del Parlament, Roger Torrent, ajornés el ple d’investidura perquè el Tribunal Constitucional, arran d’un recurs del Govern espanyol, va decidir per unanimitat només permetre la investidura si es feia de manera presencial. Una possibilitat complicada, ja que Puigdemont aleshores era a Alemanya. La sentència no és ferma i es pot recórrer.