El Centre per a la Defensa dels Drets Humans – Irídia considera “insuficient” l’auditoria dels Mossos d’Esquadra sobre l’actuació per les protestes després de la sentència del procés. La investigació interna investiga 34 actuacions diferents que impliquen 50 agents, tot i que de moment només s’ha suspès de sou i feina a un policia per mala praxi.

El codirector de l’entitat, Andrés Garcia Berrio, ha admès que els sembla “preocupant” que només s’hagi acordat aquesta sanció i denuncia que Interior no avaluï si es va fer un bon ús de les porres, dels projectils d’escuma —alguns dels quals van anar a parar a zones vitals— ni tampoc que no hagin explicat com es van coordinar amb la Policia Nacional que a l’aeroport, el 14 d’octubre passat, va llançar bales de goma al mateix temps. “No sabem si víctimes de buidament d’ulls ha sigut per bales d’escuma. Per què no es parla d’això?”, es pregunta i demana que, abans d’adquirir noves eines —com va explicar el comissari en cap, Eduard Sallent—, s’avaluïn les que ja fan servir.

Per tot plegat, reclama que es reforcin les dues unitats que supervisen els agents —la Divisió d’Afers Interns i la Divisió d’Avaluació de Serveis— i que es replantegi al Parlament tot el model de control revisió i correcció dels cossos policials perquè “ni està suficientment actualitzat i modernitzat ni té prou independència”. De fet, Berrio retreu que l’auditoria hagi estat interna i no hagi comptat amb experts externs.

L’experta en seguretat, Montse Iglesias -que va assistir a la presentació- confia que tots els detalls de la investigació s’expliquin “en un futur” quan s’hagin tancat tots els casos. Més enllà d’això, Iglesias creu que l’auditoria ha de ser una “felicitació” per al cos i en aquest sentit, remarca que li va sorprendre “favorablement” que admetessin falta de coordinació entre l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil. “Això és el que demanem a les administracions pública”, assegura.

Més efectius antiavalots

El sindicat majoritari del cos, el SAP-FEPOL, té una altra visió de l’auditoria, ja que els dona la raó: calen més efectius antiavalots i més material. “El que va quedar clar és que no podíem contenir aquella massa violenta. Per tant, per fi celebrem que es faci un debat honest i s’admeti que l’ordre públic no disposa dels mitjans”, assegura la portaveu Imma Viudes. Ara bé, no volen que les mesures proposades quedin en paper mullat i demanen al conseller “concreció” en quin és el pressupost de què es disposa. Sobre les investigacions obertes contra els agents, els sembla bé que es respecti el dret a la innocència dels policies, ja que la major part dels casos no estan tancats.

El síndic reclama més transparència

El síndic de greuges, Rafel Ribó, va tancar l’acte de presentació de l’auditoria reclamant l’impuls d’una “potent política de comunicació”. Reclama als Mossos que informin sobre les 34 actuacions que estan investigant perquè així “contribuiran a generar confiança”. Ribó va demanar al conseller que presenti l’auditoria al Parlament, davant de tots els grups polítics, que aquest dilluns van criticar, juntament amb alguns periodistes, que no se’ls deixés entrar a la presentació de la investigació interna, la més gran feta mai, segons el conseller d’Interior, Miquel Buch.