La fiscalia demana vuit anys i mig de presó per a cadascun dels 13 estudiants identificats el 2 de març del 2017 en una vaga convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) per exigir una rebaixa de les taxes universitàries i l’equiparació de preus dels màsters i els graus universitaris. Dos anys després d’obrir el cas, aquest juny s’ha tancat la investigació i la fiscalia els acusa de desordres públics i danys amb l’agreujant de disfressa -perquè duien la cara tapada- i els demana vuit anys i mig de presó i una multa d’uns 10.000 euros per a cadascú.

En l’escrit d’acusació, al qual ha tingut accés betevé, el ministeri públic els acusa de cremar un contenidor amb una bengala al carrer de Pelai, llançar globus de pintura contra l’aparador d’una companyia telefònica de la plaça de Catalunya i de colpejar, amb martells, els vidres d’una entitat financera de la via Laietana i de llançar ous, pintura i extintors contra la façana d’una altra entitat al carrer de les Magdalenes. Segons l’escrit, els 13 acusats van “actuar de comú acord” i tenien una “evident intenció de causar el deteriorament del mobiliari públic i urbà” i de “causar un greu perill per al desenvolupament de la vida quotidiana”.

Alerta Solidària, la defensa dels acusats, en demana l’absolució en un comunitat difós a Twitter. Denuncia que es tracta d’un cas de “persecució a l’activitat militant” i que té la voluntat de desmobilitzar. A més, retreu que fiscalia demana “penes totalment desproporcionades” i assegura que no hi ha proves concloents que provin els fets.

Tant des d’Alerta Solidària com des del SEPC denuncien que els Mossos d’Esquadra van fer seguiments previs als acusats, cosa que, segons asseguren, “deixa palès una clara voluntat de rastrejar-ne l’activitat militant”. Van ser detinguts o bé citats als jutjats a declarar un dia abans que es convoqués una altra vaga d’estudiants per demanar una rebaixa de les taxes universitàries.

https://twitter.com/SEPC_nacional/status/1278253905684639745