Motxilles escolars penjades

CCOO ha xifrat en 21.5000 els docents que considera que caldrà incorporar per fer front al curs escolar 2020-2021 amb garanties. Es tracta d’un increment del 23 %, que el sindicat creu que cal repartir en 5.000 per a l’escola concertada i 16.500 per a la pública.

Les xifres són força més elevades que les que planteja el Departament d’Educació, que preveu un increment de 5.000 professionals, entre els quals docents, pedagogs, vetlladors i tècnics d’educació especial. Per CCOO, es tracta d’una previsió insuficient. “El Departament no té en ment que hi ha una emergència educativa“, ha dit Rosa Maria Villaró, responsable d’Acció Sindical de Sectors Públics. Per Villaró, les contractacions proposades pel govern català “només estan adreçades al fet que no hi hagi sobreràtios”, és a dir, que no hi hagi més de 25 alumnes per classe a primària, i 30 a l’ESO.

El secretari general de la Federació d’Educació de CCOO, Manel Pulido, ha remarcat, a més, que la pandèmia ha arribat en un moment en què hi ha “un sistema educatiu molt feble”, amb una inversió “molt per sota” de la que consideren necessària i amb problemàtiques com “aules saturades” o “infraestructures molt poc preparades”. Per això, reclamen un increment del pressupost de fins al 6 %, que volen que es mantingui més enllà del curs escolar 2020-2021.

Centres educatius amb infermeria

Entre les propostes plantejades per CCOO, destaca la incorporació de personal sanitari als centres educatius, una qüestió que Villaró ha dit que consideren imprescindible.  D’aquesta manera, es donaria atenció sanitària a les urgències o als alumnes que ho requereixin, al mateix temps que el personal mèdic podria encarregar-se de fer el seguiment dels plans de contingència per la covid-19.

Per garantir les mesures d’higiene i prevenció, consideren que caldria ampliar en un 20 % el personal de neteja. També reclamen prioritzar el teletreball del personal d’administració i serveis, i que es garanteixin tots els llocs de feina vinculats al sector educatiu, com el personal de menjador o de lleure educatiu. En aquesta mateixa línia, reivindiquen un pla de viabilitat per a les escoles bressol privades i per als centres d’ensenyaments no reglats. Alerten, a més, que cal estar preparats per si s’ha de tornar a la docència telemàtica.

Reclamen poder negociar-ne les condicions

CCOO considera que cal “una negociació real i una interlocució estable” que inclogui no només els centres de titularitat pública, sinó també la resta de sectors educatius. El sindicat denuncia que han conegut el pla plantejat pel govern català a través dels mitjans de comunicació i que no s’han negociat les condicions per engegar el nou curs escolar. Això, tot i que asseguren que, en matèria de riscos laborals, Inspecció de Treball ha “recordat” al departament que té “l’obligació legal” de fer-ho. “No s’està negociant absolutament res”, ha afirmat Pulido, que ha acusat Educació de tenir una “manca absoluta de voluntat negociadora”.

Més enllà del nombre de docents, la Generalitat preveu que el curs escolar 2020-2021 comenci amb grups estables d’alumnes, que podran anar sense mascareta i no caldrà que respectin la distància de seguretat. No s’ha s’establert cap límit en el nombre d’infants per classe. Per la seva banda, en canvi, el Govern espanyol ha elaborat una guia pròpia amb recomanacions, que en aquest cas sí que recomana limitar les classes a un màxim de 20 alumnes.

En la mateixa línia que CCOO, ja van reaccionar tant el sindicat USTEC com la FaPaC, que veuen decebedor el pla d’Educació. Consideren que les mesures anunciades pel govern català són insuficients per afrontar amb garanties el curs vinent.