Aquest dimecres, 1 de juliol, el Departament de Justícia començarà a repartir ordinadors portàtils als funcionaris de l’Administració de Justícia de tot Catalunya perquè puguin teletreballar en cas que hi hagi un rebrot de coronavirus i es decreti un altre confinament. Aquest dimecres se’n repartiran 400, i la intenció és fer una segona tongada més endavant perquè passat l’estiu ja estiguin tots repartits.

L’entrega queda curta tenint en compte que, en total, hi ha 7.500 funcionaris que treballen a l’Administració de Justícia a tot Catalunya. Per això, en el repartiment es donarà prioritat a les jurisdiccions amb més volum d’assumptes, de manera que les primeres beneficiades seran la mercantil i la social, les més col·lapsades després del confinament. També s’intentarà que el repartiment sigui equilibrat per territoris.

L’objectiu és ampliar la capacitat de teletreball dels funcionaris, ja que durant el confinament no han pogut treballar des de casa com sí que han fet els jutges, magistrats, fiscals i lletrats. Tots ells, abans de la pandèmia, ja disposaven d’ordinadors per endur-se a casa. El secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia, Joan Abad, explica que tot plegat es fa perquè, “en previsió d’un possible rebrot, els funcionaris puguin continuar desenvolupant les tasques sense necessitat d’estar presents en els equipaments judicials”.

Abad, però, deixa clar que el teletreball sempre haurà de ser “voluntari”, ja que de moment la regulació no preveu que els funcionaris hagin de treballar des dels seus domicilis. En aquest sentit, el secretari explica que cal estudiar una regulació per al teletreball del funcionariat de l’Administració de Justícia.

3.000 controls remots més

A banda de l’entrega de portàtils, de cara al setembre, segons Abad, també està previst habilitar fins a 3.000 noves llicències perquè cada funcionari, amb el seu ordinador domèstic, pugui connectar-se de manera remota a l’aparell informàtic de l’oficina judicial. L’objectiu és poder fer front al possible rebrot, tot i que la intenció, segons el secretari, és acabar consolidant aquests sistemes per afavorir la conciliació laboral i familiar i avançar cada vegada més cap a l’expedient digital.