La decisió d’aquest dissabte dels magistrats és una mesura cautelar acordada com a resposta del recurs presentat per l’executiu espanyol. Aquesta resposta anirà acompanyada d’un requeriment que adverteix que la decisió dels magistrats ha de ser obeïda. Els onze dels dotze magistrats que han estat reunits aquest dissabte ajornen l’admissió a tràmit del recurs o el seu rebuig fins després d’haver escoltat totes les parts i haver resolt tots els dubtes sobre les opcions d’investidura de Puigdemont, que hauria de comptar amb una autorització del jutge per anar a la cambra catalana.

Advertència expressa del TC al president i la Mesa del Parlament

L’alt tribunal assegura en la seva resolució que suspendrà la sessió d’investidura si es pretén fer amb l’absència de Carles Puigdemont. Els magistrats, de fet, adverteixen expressament el president del Parlament, Roger Torrent, i la resta de membres de la Mesa de les responsabilitats “incloses les penals” en cas de no acatar la suspensió i continuar amb la investidura de Puigdemont.

Dos informes desaconsellaven admetre a tràmit la impugnació

El Consell de Ministres de l’executiu espanyol va decidir aquest divendres autoritzar la presentació del recurs malgrat que així ho va desaconsellar l’informe del Consell d’Estat, ja que considerava que no hi ha “prou fonament” per impugnar la candidatura abans que se celebri el ple d’investidura, fixat per a aquest dimarts, 30 de gener. Aquest informe coincideix amb un altre elaborat pels lletrats del TC.

Discrepàncies entre els magistrats

El debat s’ha iniciat a la una del migdia, en una sessió en què el ponent Juan Antonio Xiol, magistrat del sector més progressista de la cambra, ha exposat els seus arguments i s’ha reprès a la tarda  després d’un recés en unes deliberacions que s’han allargat més del que és habitual, fins a poc més de les nou del vespre. Normalment aquestes decisions es prenen en només mitja hora, però les discrepàncies dels magistrats han acabat allargant la reunió. La decisió l’han acabat prenent 11 dels 12 magistrats del Tribunal Constitucional, ja que no hi ha estat present “per qüestions personals” el magistrat conservador, i exdiputat del PP, Andrés Ollero.