L’Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dimecres un detingut al Parc de la Ciutadella el 30 de gener del 2018 en el marc de la investidura fallida de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. La fiscalia l’acusa d’haver intentat accedir al Parc, que estava blindat per la policia, i d’haver donat una puntada de peu a un mosso d’esquadra. En el judici, l’acusat ha assegurat que se’l jutja per causes polítiques i ha negat haver agredit el policia. A més, ha assegurat que va entrar al recinte quan les portes estaven obertes.

Els fets van succeir després que el president del Parlament, Roger Torrent, ajornés el ple d’investidura perquè el Tribunal Constitucional, arran d’un recurs del Govern espanyol, va decidir per unanimitat només permetre la investidura si es feia de manera presencial. Una possibilitat complicada, ja que Puigdemont aleshores era a Alemanya.

Davant la suspensió del ple, les entitats sobiranistes van convocar igualment una concentració al Parc de la Ciutadella per defensar la legitimitat de la cambra catalana. Diverses persones van forçar els accessos al parc i hi van entrar de manera massiva, cosa que va provocar moments de tensió amb la policia. Els Mossos d’Esquadra van desallotjar el parc i van tancar-ne les portes amb cadenes. La detenció de l’home que jutja l’Audiència es va produir en aquells moments.

La Generalitat, que inicialment exercia d’acusació, es va retirar de la causa aquest dimarts, ja que la decisió inicial de presentar-se es va prendre durant l’aplicació del 155 i argumenta que ara ha decidit retirar-se perquè s’han revisat les imatges i cap mosso queda lesionat i ferit. Tampoc hi ha cap agent que hagi demanat que la Generalitat es personi ni ha acusat aquest home. A més, no hi ha cap bé públic que hagi quedat malmès, situació en la qual sí que estarien obligats a personar-se.