Més de la meitat del personal sanitari dels hospitals catalans treballa, segons el sindicat d’infermeria Satse, amb contractes d’interinatge o d’eventualitat. Una situació que afecta especialment les infermeres. En aquest cas, vuit de cada 10 no té contracte fix. “Les dades de l’ICS diuen que un 60 % de la plantilla, o té un contracte d’interinitat de llarga durada que pot arribar als 15 anys o és suplent”, ha explicat a betevé David Carbajales, secretari del sindicat Satse a Catalunya.

Fugida del personal a altres comunitats

A la manca d’estabilitat contractual se suma la precarietat salarial que, asseguren, pateix el personal sanitari català. La suma d’aquests dos factors provoca una fugida de treballadors qualificats cap a altres autonomies. “El preu hora del torn de nit són 3,18 €. Aquesta és una dada bastant representativa de com està de mal pagada la sanitat catalana”, ha afegit Carbajales.

vall hebron uci tractament ecmo

La Satse proposa un concurs puntual de mèrits

Per tal de millorar la situació de contractació, el sindicat proposa que es faci un “concurs de mèrits puntual” per a aquell personal que arrossegui contractes temporals des de fa anys. “Proposem que totes aquelles persones que estan fent bé la seva feina, des de fa molts anys, tinguin l’oportunitat d’aconseguir un contracte fix.” Una altra alternativa, per a ells complementària, és que s’escurcin els períodes d’oposicions que actualment, diuen, són quatre anys.

Les jubilacions del personal sanitari encara empitjoraran la situació

Preveuen que la situació dels sanitaris empitjori a mesura que el personal fix es vagi jubilant. Consideren que, ara per ara, no hi ha al·licients ni econòmics ni d’estabilitat laboral per motivar els joves a estudiar infermeria. La manca de personal agreujarà encara més la situació actual de les llistes d’espera. Des de Satse recorden que el temps per realitzar intervencions o proves diagnòstiques, o simplement per visitar-se al CAP, ja acumula força retard degut a la pandèmia.

Salut anuncia un increment dels sous dels sanitaris

En paral·lel, el Departament de Salut ha anunciat que preveu destinar 2.298,2 milions d’euros a la partida dels sous professionals en els pressupostos per al 2022, un 23,5 % més que el 2020 per “mantenir i consolidar” els contractes fets a personal sanitari arran de la pandèmia de la covid-19.