Ja ha començat el curs escolar 2021-22 amb la majoria de mesures contra la covid que ja estaven vigents el curs passat, com ara els grups bombolla, la higiene de mans, la ventilació d’espais i l’ús de la mascareta a partir dels sis anys. El nou curs és 100 % presencial i també incorpora algunes novetats, com la de permetre la interacció entre diversos grups amb mascareta al pati. A més, l’escola recupera l’accés de les famílies als centres per acompanyar els nens, fer entrevistes o participar en activitats escolars.

Quatre centres públics nous a Barcelona

A l’Escola Aldana (Sant Antoni), un dels quatre centres que s’han incorporat a la xarxa pública, l’entrada del nens s’ha fet de forma esglaonada i sense incidències aquest dilluns. Les famílies han pogut acompanyar els nens fins a l’interior del recinte escolar. En el cas dels més petits, han pogut fer l’adaptació a les aules.

La directora, Maria Janer, ha explicat que el “principal repte és que la gent ens conegui ara com a escola pública del barri, després de 150 anys d’història com a Escola Sagrat Cor”. En aquesta nova etapa, un gran i acollidor espai de cuina dona la benvinguda als alumnes “perquè se sentin a l’escola com a casa”.

Una de les professores veteranes, Marta Bas, amb 30 anys treballant a l’escola, destaca els canvis metodològics i pedagògics que s’han iniciat amb els grups dels petits, amb la creació d’espais i ambients. I pel que fa als “nervis del primer dia”, detalla que “cada any hi ha papallones a l’estómac, però després veus les cares de felicitat dels nens i les famílies i ja està”.

Els nens han de posar-se gel hidroalcohòlic a l’entrada

Els alumnes amb pauta completa no s’hauran de confinar

Una de les mesures destacades d’aquest curs 2021-22 és que els alumnes que tinguin la pauta completa de vacunació no hauran de confinar-se en cas d’un positiu a l’aula. Salut preveu que dues terceres parts dels estudiants de més de 12 anys comencin el curs amb aquesta pauta i una de les mesures que ja estudia Educació és instal·lar punts de vacunació als centres de secundària. A més, les escoles i instituts podran saber quins alumnes i professors estan vacunats.

El protocol d’aquest curs també permet les activitats extraescolars, sempre que es facin amb un màxim d’entre 10 i 15 alumnes. Les festes escolars també es podran fer, però preferiblement a l’aire lliure.

Menys alumnes i grups més reduïts

A Barcelona, aquest curs 2021-22 té menys alumnes, grups més reduïts i més professors. Un total de 173.928 alumnes comencen les classes aquest dilluns, gairebé 6.000 menys que l’any anterior (179.574, segons xifres facilitades pel Consorci d’Educació de Barcelona). I la majoria ho fan en centres públics. En el cas dels qui comencen l’escolarització, els infants de tres anys, el 75 % de les classes tenen menys de 25 alumnes. I a l’ESO, el 55 % dels grups estan per sota de 30.

A més, la ciutat incorpora a la xarxa pública quatre escoles concertades, que han permès guanyar 1.000 places públiques. També set centres inauguren ubicació definitiva, i s’estrenen equipaments molt esperats com l’Institut Angeleta Ferrer. També la formació professional estrena centre, l’Institut dels Aliments de Mercabarna, on 375 alumnes establiran sinergies amb les 600 empreses del polígon alimentari.

Entorns escolars pacificats

Durant les vacances també s’han fet obres per pacificar els entorns escolars i reduir-ne el trànsit. Un dels districtes on s’han fet més treballs, el de Sants-Montjuïc, arrenca el curs amb 21 entorns escolars pacificats.

Pel que fa a les plantilles, hi ha 295 professionals més, dels quals 239 són docents extres que se sumen a les plantilles. En total, a Barcelona hi ha 11.586 professionals, inclosos els 484 reforços per la covid.

Augmenten els desplaçaments en metro

Aquest dilluns s’han registrat un 17 % més de validacions a la xarxa de metro respecte a la setmana anterior, segons ha informat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). En total s’han fet 245.000 validacions, un 24 % més que en l’inici del curs 2020. TMB destaca que ha recuperat el 75 % de la demanda d’abans de la pandèmia del coronavirus.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a