Més d’un centenar d’hortolans i veïns s’han concentrat aquest diumenge al vespre per protestar contra la desaparició dels horts del solar de la Maladeta. Sabien que tard o d’hora arribaria el moment de marxar, però no han volgut renunciar a manifestar-se en contra d’aquesta pèrdua. Saben que no poden aturar la desparició dels horts, perquè la constructora Núñez i Navarro, una de les propietàries dels terrenys, té tots els permisos d’obra per començar a construir-hi abans de finals d’any.

De fet, aquest divendres i “sense previ avís” les màquines ja van començar a desmantellar els horts. Uns dies abans, havien començat a instal·lar-hi tanques i retirant fustes i altres elements que delimitaven les diferents parcel·les. Els usuaris havien demanat poder recollir, com a mínim, la collida de primavera i tenien l’esperança que aquest moment no arribaria mai. De fet, el districte de Nou Barris fins i tot havia demanat a l’Institut Municipal d’Habitatge que avalués la possibilitat de comprar tres dels solars per fer-hi pisos socials.

Tot i que sembla que el desmantellament serà imminent, els veïns no es donen per vençuts. De fet, durant la concentració, han fet una pluja d’idees amb diverses propostes per tal d’aturar-lo. Consideren que “és una acció d’especulació immobiliària” i que “el barri necessita més espais verds”. Denuncien, d’altra banda, la “inacció de l’Ajuntament” per tal de preservar aquest espai. Durant l’acció de protesta han tombat les tanques que limita el solar.

Protesta Horts Maladeta

Més de 10 anys d’horts gestionats pels veïns

La història dels horts ve de lluny. Fa més de 10 anys que un grup de veïns van ocupar aquests solars, destinats a la construcció de pisos, i els van convertir en horts. De fet, reclamaven construir-hi un gran rambla verda. Asseguren que el solar de la Maladeta és una ferida urbanística sorgida del Pla de reforma inferior (PERI) aprovat a finals dels anys 90. La participació de la iniciativa privada per reformar tot un barri va prioritzar la construcció d’habitatges en detriment d’equipaments i zones verdes, segons les entitats i veïns.

Fa tres anys, els veïns van presentar una iniciativa ciutadana per convertir la Maladeta en un espai públic, però no va ser aprovada.