El Muhammad va deixar l’Afganistan el 2017 i li ha costat tres anys aconseguir asil polític a Espanya. Va sol·licitar una extensió familiar al febrer, però va arribar tard, amb de la retirada de les tropes internacionals i l’ascens del règim talibà al govern. Tot i això, espera reunir-se amb la seva família tan aviat com sigui possible.

“Necessito la meva família perquè jo visc aquí i ells a l’Afganistan. Ells estan preocupats per mi i jo també ho estic per ells”. És el testimoni del Muhammad, un secretari d’un alt càrrec del Govern afganès que va haver de fugir a causa de les pressions dels talibans. No va aconseguir l’asil polític fins tres anys després d’haver arribat a Catalunya. Fa més de mig any que ha demanat una extensió per poder portar també a la seva família, però encara no l’ha aconseguit. “Jo aquí tinc feina, tinc responsabilitat sobre els meus fills, que puguin anar a l’escola. Allà ara no hi ha res”, explica. Té dona i quatre i fills.

Les ONG demanen que s’escurcin els terminis

Des de l’ONG Refugees Welcome han facilitat al Muhammad la possibilitat de tenir una residència. Afavoreix l’acollida de refugiats en cases de voluntaris que els cedeixen un espai a canvi d’un lloguer social. En el cas del Pablo, per exemple, ha acollit el Muhammad durant més d’un any i mig i, explica, per a ell és un familiar més després d’aquest temps de convivència. És, a més, coordinador de l’ONG i reclama a les administracions que s’escurcin els terminis dels tràmits. Des de l’entitat fan també una crida a la ciutadania que se solidaritzi amb la situació a l’Afganistan i aculli persones que han hagut de deixar el país centreasiàtic en els últims anys.