Tres centres concertats de l’Eixample amb un miler alumnes passaran a formar part de la xarxa pública el curs vinent 2021-22. Es tracta de les escoles Marillac, Sagrada Família i Sagrat Cor, que depenen de la Fundació Escola Vicenciana. El canvi de titularitat, que s’ha anunciat aquest divendres, és possible gràcies al decret que va aprovar la Generalitat el maig del 2019 amb l’objectiu d’adaptar l’oferta a la demanda d’educació pública creixent.

La Fundació Escola Vicenciana i el Consorci d’Educació de Barcelona han signat un acord pel lloguer dels equipaments. Els 96 professionals que hi treballen actualment —entre docents, administratius i personal de serveis— s’incorporaran a la plantilla de la xarxa pública.

Canvi de titularitat i de nom

Les tres escoles, que ara sumen 1.049 estudiants d’infantil, primària i secundària, al setembre passaran a ser públiques i canviaran també de nom. L’Escola Marillac, al carrer de Sicília, que passarà a ser l’Institut Escola Sicília; el Sagrat Cor, també agafarà el nom del carrer i serà l’Escola Aldana i, finalment, l’Escola Sagrada Família, al carrer Comte del Comte d’Urgell, passarà a ser l’Institut Escola Londres.

Durant els propers quatre anys s’hi faran obres de millora amb un pressupost d’un milió i mig d’euros.

La Fundació Escola Vicenciana, titular d’un conjunt d’escoles a Catalunya, les illes Balears i l’Aragó, ha decidit fer el pas de conversió d’aquests tres centres per les dificultats econòmiques per mantenir el model, amb preferència als col·lectius d’infants amb més necessitats educatives.

“Un pas endavant important”

El conseller d’Educació en funcions, Josep Bargalló, s’ha mostrat molt satisfet amb l’acord. Ha assegurat que és “un pas endavant important” que suma de la voluntat de centres privats que volen ser públics, amb la necessitat de l’administració de donar resposta al dèficit de places públiques. “És una trobada feliç”, ha sentenciat.

De la seva banda, Joan Oñate, representant de la Fundació Escola Vicenciana, ha reconegut les dificultats econòmiques i, per això, ha dit que “calia buscar una alternativa”. Al seu parer, integrar-se a la xarxa pública els permet preservar el model educatiu integrador i alhora mantenir els professionals.

La Fundació Vicenciana ha mantingut reunions amb les famílies per informar-les sobre l’acord. I la setmana vinent, el Consorci d’Educació es reunirà amb la comunitat educativa de cadascun dels centres per tal d’explicar-los com es farà el canvi.

El Col·legi Immaculada Concepció, la primera experiència

L’antic Col·legi Immaculada Concepció, ara Institut Escola Eixample, ha estat el primer centre concertat que passa a ser públic. A l’inici d’aquest curs escolar 2020-21 es va integrar a la xarxa pública.

El decret del maig del 2019 obre la porta que centres concertats o d’altres titularitats que ho demanin puguin passar a ser públics, previ estudi cas per cas. Actualment, Educació té una trentena de peticions damunt la taula.