Les famílies de Barcelona aposten cada cop més per l’escola pública i de proximitat. Segons ha pogut saber betevé en exclusiva i amb xifres del Consorci d’Educació de Barcelona, el 55 % de les sol·licituds per fer P3 el curs vinent són per començar l’escolarització a centres públics. Una xifra rècord que consolida el canvi de tendència iniciat el curs 2014-2015, quan un 54 % de les famílies va optar per l’escola concertada.

A més, la majoria de famílies (81,8 %) han sol·licitat matricular-se en escoles de proximitat (en un centre proper al domicili).

En total hi ha hagut una demanda de 11.097 places per a nens de tres anys, 6.128 són per a centres públics i 4.969, per a centres concertats. Malgrat aquest augment de l’interès per la pública, a l’oferta final la concertada encara té més pesa la ciutat de Barcelona. Si mirem l’oferta final i l’assignació, de les 13.717 places existents a Barcelona, 6.392 són d’escoles públiques, mentre que 7.325 són per a centres concertats. L’escletxa entre l’oferta i la demanda a les escoles concertades s’amplia, ja que s’ofereixen 7.325 places i només han demanat matricular-s’hi 4.969 nens de P3. Això implica que queden 2.356 places vacants.

Un 90 % entra en primera opció

El curs que ve arrenca amb una davallada de l’alumnat de P3 que s’ha notat en les xifres de preinscripció. Començaran escola 870 alumnes menys per la baixada de natalitat i l’èxode de barcelonins fora de la ciutat. Això ha permès que el 97,03 % de les famílies obtinguin plaça en alguna de les opcions demanades. A més, un 90 % ha entrat a la primera opció.

Sense bolets ni grups addicionals

Aquesta reducció de nens, prevista al padró, fa que el curs que ve no s’ampliï cap grup de cap escola de la ciutat (els coneguts com a bolets). Una fórmula que cada any s’usa per encabir l’alumnat a les zones on hi ha més tensió de places, com Gràcia, Sants o l’Eixample. De fet, amb aquesta davallada d’alumnes el Consorci ha decidit tancar un grup a l’Escola Pare Poveda (Gràcia) i a l’Escola Tàber (Sarrià) per ajustar l’oferta de places.

Ràtios d’entre 22 i 24 alumnes

L’aspecte positiu més destacat d’aquest descens d’alumnes és que permetrà fer grups més petits i de mitjana les ràtios se situaran entre els 22-24 alumnes a les classes de P3, segons ha avançat a betevé el conseller d’Educació i president del Consorci, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha destacat “l’esforç per aconseguir una distribució equilibrada de l’alumnat i el manteniment de l’oferta pública, per donar resposta a aquest augment de la demanda de les famílies”.

nens de p3 escola pública Nou Barris
El curs que ve, les classes de P3 tindran entre 22 i 24 alumnes, una de les ràtios més baixes dels últims anys

Set centres educatius estrenen instal·lacions

Gonzàlez-Cambray destaca que el curs que ve s’incrementa l’oferta de places públiques i l’equilibri territorial. Estrenaran instal·lacions set centres educatius:

  • L’Institut Angeleta Ferrer, que estrena ubicació el gener del 2022 al carrer de la Marina. Iniciaran el curs en els mòduls que deixa lliures l’Escola Entença al recinte de l’Escola Industrial.
  • L’Escola la Maquinista (Sant Andreu), que deixa l’ubicació provisional per estrenar la definitiva.
  • L’Escola Entença, que canvia el recinte de l’Escola Industrial pel de l’antiga presó Model.
  • L’Institut la Sagrera, que passa de la Fabra i Coats a l’equipament que fins ara ocupava La Maquinista
  • L’Institut Vapor del Fil, que també marxa de la Fabra i Coats per instal·lar-se on fins ara hi havia l’Institut la Sagrera.
  • El nou Institut dels Aliments, que s’estrenarà a Mercabarna amb 400 alumnes.
  • L’Institut Escola Tres Fonts de les Corts estrena també edifici.

A més, Barcelona guanyarà un miler de places amb la integració a la xarxa pública de tres escoles de la Fundació Escola Vicenciana de l’Eixample.

Menys demanda a 1r d’ESO

La demanda de places a 1r d’ESO ha minvat respecte al curs anterior a la pública, 5.459 en comparació dels 5.777 del curs anterior. Aquest fet s’explica per la reducció de la població que passa de 6è de primària a 1r d’ESO que es preveia en el padró per aquest curs i per als propers anys. És per això que s’ha reduït un grup a l’Institut Fort Pius, a l’Institut Emperador Carles, a l’Institut Joan Fuster i a l’Institut Bernat Metge.

Pel que fa a la preferència de les famílies, respecte al curs 2020-2021, passa del 7 % al 6 % l’alumnat que canvia el centre públic a primària per un de concertat a secundària; del 6 % al 7 %, el que canvia d’un concertat a un altre concertat. El 47 % continua en el mateix centre concertat on ha cursat la primària.