classe mascaretes

Aquest dilluns 13 de setembre, milers d’alumnes tornen a l’escola. L’inici del curs escolar 2021-22, el segon en pandèmia, arriba marcat per les restriccions sanitàries. Es mantenen la majoria de protocols i mesures covid a les aules, tot i que se’n relaxen algunes: s’eliminen les quarantenes per als alumnes vacunats i els grups bombolla es podran barrejar al pati amb mascareta.

El Departament d’Educació obre la porta a modificar algun punt del protocol a partir del segon trimestre i depenent de com evolucionin les dades de la covid, així com la campanya de vacunació entre els menors.

T’expliquem tot el que has de saber i les instruccions per a l’inici del curs escolar 2021-22 a Catalunya.

Ús de la mascareta

El protocol d’Educació per a aquest curs 2021-20221 recull l’ús de la mascareta adaptat a les diferents edats:

  • 0-3 anys (escoles bressol i llars d’infants): la mascareta no està indicada.
  • 3-6 anys (educació infantil): la mascareta no és obligatòria.
  • 6-12 anys (de 1r a 6è primària): ús de la mascareta.
  • A partir 12 anys (secundària, batxillerat, FP i centres d’adults): ús de la mascareta.
  • La mascareta també és obligatòria per al personal docent i no docent.

En aquest curs hi ha una novetat important: si l’activitat té lloc a l’exterior i/o es mantenen els grups estables no serà necessari l’ús de mascareta.

Sense quarantena, si l’alumne està vacunat

La principal novetat del curs és la flexibilització de les quarantenes a ESO, FP i batxillerat. El govern elimina els confinaments dels estudiants vacunats. Si un alumne és contacte estret d’un positiu però té la pauta completa des de fa més de 15 dies, no caldrà que es s’aïlli a casa i podrà anar a classe. La resta, hauran de seguir les classes a distància.

Per això, el govern ha fet una crida als adolescents a vacunar-se per començar el curs amb més immunitat.

Classes presencials a escoles i instituts

Educació reforça l’aposta per la presencialitat a totes les etapes educatives, també a batxillerat i la formació professional, després d’un curs marcat per les classes a distància. L’excepció és la universitat, on es mantindrà encara un sistema híbrid, amb un 30 % de les classes des de casa.

Es mantenen els grups bombolla

Totes les etapes educatives continuaran organitzant-se amb grups bombolla formats per fer un millor seguiment i traçabilitat de possibles casos de covid. Dins els grups bombolla no cal que els alumnes mantinguin distàncies de seguretat.

Al pati poden interaccionar diversos grups de convivència estable, sempre fent ús de la mascareta. Es mantindran els torns d’esbarjo per a l’ús dels patis.

nens fan classe Parc Güell
Al pati es podran barrejar els grups bombolla, sempre que duguin mascareta

El menjador també s’organitza en grups de convivència estable i s’hi podran compartir eines com el setrill o les gerres d’aigua.

Mesures de covid: gel i ventilació, però sense controls de temperatura

Als centres es continuarà fent un rentat de mans freqüent amb sabó o gel hidroalcohòlic, però els controls de temperatura als accessos al centre no seran obligatoris, tot i que es podran continuar fent si el centre ho decideix. Les famílies es fan responsables de l’estat de salut dels fills i hauran de signar la declaració de responsabilitat a l’inici de curs.

Aquest curs es mantenen les mesures de ventilació i també els accessos esglaonats dels alumnes a les classes, tot i que sense haver de guardar un temps mínim de separació.

Símptomes que impedeixen anar a escola

Igual que al curs anterior, per poder anar a classe no hi ha d’haver símptomes que puguin apuntar a un possible cas de covid, com febre per sobre dels 37,5 graus, tos, dificultats per respirar, dolors musculars, mal de cap, mal de panxa amb vòmits i diarrea, pèrdua de gust o olfacte o qualsevol quadre infecció.

** Pel que fa al mal de coll i el refredat, com que són molt habituals en nens, només s’haurien de considerar símptomes potencials de covid-19 si també hi ha febre o altres manifestacions de la llista de símptomes.