Els districte de Sants-Montjuïc ha transformat 21 entorns escolars aquest estiu amb l’objectiu de fer-los més segurs. Les millores formen part del programa Protegim les escoles i representen gairebé el 25 % de les 88 actuacions d’aquest tipus que s’han fet arreu de la ciutat entre el juny i el setembre. A Sants-Montjuïc el gruix de les intervencions han tingut lloc a centres educatius dels barris de la Marina, el Poble-sec, Hostafrancs i la Bordeta.

Menys contaminació i sinistralitat al voltant de les escoles

Per escollir les zones a pacificar, s’han tingut en compte les dades de sinistralitat i de contaminació que recull l’Ajuntament i que han servit per detectar els punts prioritaris on intervenir. En aquest sentit, s’ha decidit incidir en els barris que toquen més a mar i a Montjuïc, com són la Marina de Port, la Marina del Prat Vermell, el Poble-sec, la Bordeta i Hostafrancs.

Senyalitació al carrer de Gayarre

Se n’ha millorat la senyalització, s’han fet de vianants alguns trams de carrers, s’ha intervingut per transformar alguns vials en carrers de plataforma única, s’han eixamplat voreres i s’han instal·lat baranes protectores davant de les entrades i sortides dels centres. També s’han instal·lat més punts d’ancoratge per a bicicletes i patinets.

Volem promoure el transport sostenible per anar a l’escola, ja sigui a peu, en transport públic, en bici o en patinet
Marc Serra, regidors de Sants-Montjuïc

Tot i que el gruix de les intervencions s’han fet aquest estiu, algunes actuacions s’allargaran durant la tardor. L’objectiu del consistori és arribar als 155 entorns educatius pacificats arreu de la ciutat abans de finalitzar el mandat

Les comunitats educatives, clau en les intervencions

Les obres de pacificació dels entorns escolars tenen la missió de convertir l’espai proper als centres educatius en zones més segures i saludables per als infants i a les famílies. Per això, les intervencions han tingut en compte les necessitats que les comunitats educatives han expressat en la vintena de processos participatius que es van fer el curs passat. “Les AFA cada cop estan més empoderades i són un actor imprescindible que cal tenir en compte per a la transformació dels barris”, explica el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra.

Carrer de Leiva
Volíem un espai on les criatures poguessin berenar amb tranquil·litat i trobar-nos les famílies
Ariadna Martín, AFA Escola Gayarre
Estem molt satisfets amb els trams de vianants, però les jardineres i els jocs tradicionals pintats a terra encara no hi són
Oscar Adrià Ibáñez, AFA Institut Escola Arts

Algunes de les demandes de les famílies van ser instal·lar mobiliari urbà com bancs i fonts, adequar nous passos per a vianants o la instal·lació de més verd en aquests entorns.