Un petit campament improvisat ocupa un racó enmig del solar en obres de la plaça de les Glòries. Protegits per unes tanques, hi ha instal·lats tres habitacles precaris coberts amb lones i una tenda de campanya on viuen quatre membres d’una mateixa família. És a l’espai on d’aquí a ben poques setmanes han de continuar els treballs per seguir amb la urbanització del parc.

Una vida d’assentament en assentament

Un dels inquilins d’aquest assentament és en Rahel, que explica que hi van anar a parar fa dos mesos, després de ser desallotjats de l’assentament on vivien al carrer de Badajoz. Des que la família va arribar a Barcelona, els seus membres han viscut en precari en poblats improvisats del Poblenou. Segons relata en Rahel, el seu mètode de subsistència és la recollida de ferralla sobrant de les obres de Glòries, que els operaris els deixen agafar.

Al desembre n’hauran de marxar

Els mateixos treballadors ja els han dit que al desembre hauran de desmuntar les barraques, quan comencin els treballs d’arranjament d’aquesta zona. Diuen que les tornaran a muntar en un altre indret, o pensen a tornar a Romania, el país d’origen d’aquesta família. Segons expliquen, no tenen un seguiment continuat dels Serveis Socials de l’Ajuntament, ni tampoc ho volen.

Els assentaments són una forma d’infrahabitatge que aprofita solars buits per instal·lar barraques i que es dona especialment al districte de Sant Martí. Segons un recompte de l’Ajuntament del 2020, a Barcelona hi ha unes 400 persones vivint en assentaments, tot i que les entitats que hi treballen creuen que la xifra és superior.