Uns 25 habitatges de l’entorn del carrer de Burgos estan afectats per un projecte urbanístic associat al calaix de Sants. Fa 20 anys que els immobles estan pendents d’enderroc, però la tercera fase del projecte està aturada i, segons els inquilins, la propietat no hi fa un manteniment adequat. L’esfondrament de part del sostre i la teulada d’una d’aquestes cases hi ha evidenciat la degradació. A més, els Bombers han confirmat en l’informe de danys que l’estat dels immobles pot comportar patologies estructurals que derivin en problemes de seguretat.

La caiguda del sostre va passar la matinada del 30 d’octubre. El llogater de la caseta es va despertar de cop quan va escoltar un soroll fort que procedia del menjador. En acostar-s’hi va descobrir que una part del sostre havia caigut a la zona del sofà. Afortunadament, segons explica, en aquell moment no hi havia ningú de la família en aquell punt de la casa. Va trucar als Bombers i va informar el propietari de l’accident.

Ara mateix estic d’ocupa a casa meva”
Josep Beltran, veí del carrer de Burgos

En Josep Beltran va néixer en aquesta casa als anys 60, però el contracte de lloguer de l’immoble estava a nom del seu pare, que va morir fa un any i mig. Des de llavors està vivint a casa seva en una situació no regulada, ja que no es va posar d’acord amb el propietari en les condicions econòmiques per signar un nou contracte de lloguer. Ara, la propietat s’ha compromès a tapar el forat de quatre metres quadrats i ha obert la porta a negociar un contracte de lloguer satisfactori per a les dues parts.

L’Ajuntament estudia les necessitats urbanístiques i del veïnat

El pla urbanístic del carrer de Burgos està aturat des del 2016. En l’actualitat hi hauria mig centenar de veïns esperant que l’Ajuntament els assigni un habitatge nou perquè les cases on viuen estan afectades pel pla i s’han d’enderrocar. Al seu lloc s’hi construiran espais verds, equipaments, habitatges i locals comercials.

Recentment, el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha explicat al veïnat que s’ha contractat una empresa perquè realitzi una auditoria a la zona. La idea del consistori és reprendre el projecte com abans millor: “Ara mateix hi ha pendents unes expropiacions, s’han fet recentment unes demolicions i tenim unes actuacions pendents. Ens posarem a treballar quan tinguem la fotografia actualitzada de tot aquest àmbit”, ha explicat a betevé el regidor.

Segons Serra, l’estudi tindrà en compte tant la funcionalitat del projecte urbanístic com la vulnerabilitat social dels afectats. Des del Centre Social de Sants es posa èmfasi en la necessitat de tenir en compte que totes les persones que viuen actualment als habitatges afectats tenen dret a un habitatge digne. Recorden que segons les condicions vigents del projecte urbanístic només tenen dret a reallotjament aquelles famílies que tenen un contracte de lloguer anterior al 2003, però insisteixen en què caldrà estudiar-ne cada cas.