nature covid
Foto: Edu Bayer

Tot i que la variant BQ.1 de la covid està considerada d’interès pel seu alt ritme de creixement, tot fa pensar que la temporada de vacances del Nadal 2022 no patirà un increment notable de casos i que, per tant, no hi haurà cap onada de coronavirus. Així ho auguren els experts epidemiòlegs i del món de la medicina i la farmàcia.

Una de les personalitats que s’ha pronunciat en aquest sentit és l’investigador dels Estats Units Eric Topol, que ha explicat que la caiguda de contagis a països com França (país que prenen com a referència a Europa) “és un bon presagi” de quina serà l’evolució de la covid les pròximes setmanes.

“No hi ha motiu de gran preocupació”

Un missatge similar llança Tulio de Oliveira, viròleg del KRISP, una institució científica de Sud-àfrica, que parla de “bones notícies” sobre l’evolució de les noves variants de la covid-19“. Les actuals, diu el científic, “no estan causant una onada mortal d’infeccions al món“.

Ho diu De Oliveira des d’aquest país de l’Àfrica, que “moltes vegades veu les coses al principi de l’evolució”, fent referència al fet que sovint el que passa en aquest estat dona pistes del que passarà a altres punts del planeta.

No hi haurà cap onada “potent”

El científic i professor associat de farmàcia de la Universitat del País Basc, Gorka Orive, també coincideix a dir que tot i que les variants BQ.1.1 i BQ.1 s’estiguin escampant, les dades no apunten a cap onada potent d’infectats ni malalts com en variants anteriors.

Les característiques de la variant BQ.1

La variant BQ.1 de la covid s’estima que pugui arribar al 50 % dels casos totals detectats a Europa entre finals de novembre i principis de desembre per la seva major transmissibilitat i, alhora, el seu grau d’evasió a la resposta immune.

Malgrat la major transmissibilitat i l’esquivament a la protecció de les vacunes o de la presència d’anticossos d’altres variants, ara com ara aquest llinatge no es relaciona, però, amb una major gravetat dels casos, ja que no hi ha hagut un increment notable de malalts greus ni de crítics.

Notícies de Nadal 2022