(ACN) Una caporal dels Mossos d’Esquadra amb 24 anys de servei ha denunciat cinc comandaments del cos per assetjament laboral. La policia, que actualment està de baixa, ha explicat a TV3 que fa set mesos que espera la resolució de la Comissió d’Assetjament del cos, davant la qual va denunciar el seu cas. En concret, l’agent ha explicat que no se li han facilitat oportunitats d’ascens que altres companys sí que han tingut. Una de les gotes que van fer vessar el vas, i que li van fer començar a “identificar tot el que estava passant”, va ser veure com un seu superior immediat s’atribuïa el mèrit d’un projecte de formació de 150 agents que havia encapçalat ella.

A partir d’allà va començar a reclamar el que considerava que li pertocava respectant tots els protocols i les línies de comandament, però va anar topant amb portes tancades o amb intents de dissuasió. “En una d’aquestes reunions em van arribar a dir que, si ho deixava allà, la condecoració me la podien donar l’any vinent”. La caporal Anna Capdevila, però, va continuar endavant amb la queixa fins a exhaurir totes les vies, assessorada per la Unitat d’Igualtat dels Mossos. “En veure que no se’m fa cas, envio l’escrit al director general de la Policia, però no rebo resposta”.

“Qui hauria de marxar és qui ha fet la mala praxi”

L’agent va decidir aleshores canviar de tasques i d’horaris dins la mateixa àrea per canviar de responsables directes. És una de les qüestions que denuncia: “Qui hauria de marxar és qui ha fet la mala praxi, no la víctima”. Finalment el director general li va respondre, però Capdevila considera que la contesta la deixava igualment “sola” davant la mala praxi que denuncia.

Per tot plegat a l’abril va decidir activar el protocol d’assetjament laboral, un protocol que hauria de ser privat però que, en el seu cas, “l’endemà ja coneixia tothom” dins del seu àmbit laboral. Poc després, a més, els seus caps li van fer una valoració “amb la qualificació més baixa” de la seva carrera.

El cas, encara pendent de resolució

El cas s’hauria d’haver resolt en un màxim de dos mesos, però a hores d’ara encara espera resposta. Interior ha explicat que la Comissió de Valoració de l’Assetjament Sexual del cos de Mossos va encarregar l’elaboració d’un primer informe que va resultar “parcial i incomplet”, perquè només s’entrevistava els superiors jeràrquics de la caporal. Es va decidir, aleshores, elaborar un segon informe, que s’ha encarregat a la intendent Sílvia Catà, “per tenir una visió més completa i oberta del cas”.

Interior admet que cal formació al cos sobre com afrontar i gestionar casos d’assetjament o abús i subratlla que és un dels elements que inclou el Pla d’igualtat aprovat mesos enrere.