Fa dos mesos que la Guàrdia Urbana disposa de 52 pales d’escorcoll i les fa servir especialment durant les tardes i les nits. Aquest dispositiu no s’utilitza de forma indiscriminada durant el servei, només en els casos en què els agents consideren que un sospitós pot portar algun tipus d’element metàl·lic que pugui ser utilitzat de manera il·lícita.

Aquestes pales que ara es fan servir al carrer originàriament s’usaven a comissaria per escorcollar els detinguts abans d’entrar a la cel·la. Ara que les detencions s’han centralitzat a la comissaria dels Mossos de la travessera de les Corts, van pensar a donar un altre ús a aquests dispositius, motivat en part per l’increment de la tinença d’armes blanques a la via pública.

Un mètode d’escorcoll menys invasiu

L’ús de les pales, segons la Guàrdia Urbana, és un “mètode d’escorcoll menys invasiu que el de palpació“, i que a més permet detectar armes blanques petites que podrien passar desapercebudes en un escorcoll manual. A més, aquest aparell disposa de dues opcions de funcionament, una amb xiulet i una altra amb vibració, amb la qual cosa la invasió de la intimitat és menor, i en el cas de fer-se servir en llocs amb molta concentració de gent resulta més discret.

Balanç dels dos primers mesos

Actualment, la Guàrdia Urbana està realitzant un estudi del funcionament de les pales en aquest dos mesos. Tot i que encara no disposen de les dades definitives, segons explica el Jordi Oliveres, portaveu uniformat del cos, sí que poden avançar que el dispositiu està sent “molt útil” en el procés d’escorcoll, i sobretot dona als agents la seguretat que la persona sospitosa que està sent escorcollada no porta cap arma.