gos de l'infern covid

La variant BQ.1 de la covid, una de les subvariants d’òmicron, està considerada d’interès pel seu ritme de creixement i, d’acord amb el Centre de Prevenció i Control de Malalties, s’estima que pugui arribar al 50 % dels casos totals detectats a Europa entre finals de novembre i principis de desembre. Què se sap de la BQ.1 i dels seus subllinatges (com la BQ.1.1)? Hi ha risc d’una nova onada de la covid a la tardor?

A continuació t’expliquem tot el que se sap fins ara sobre aquesta variant.

Més transmissible i evasió de la immunitat

El Centre de Prevenció i Control de Malalties europeu avisa de la seva major transmissibilitat i, alhora, del seu grau d'”evasió a la resposta immune“. És per això que aquest organisme preveu que la variant BQ.1 sigui majoritària a Europa durant les pròximes setmanes, superant el 50 % dels casos nous notificats a la majoria de països.

Comporta més casos greus?

Malgrat la major transmissibilitat i l’esquivament a la protecció de les vacunes o de la presència d’anticossos d’altres variants, l’ECDC deixa clar que “per ara” no hi ha indicis que aquest llinatge es relacioni amb una major gravetat dels casos, ja que no hi ha hagut un increment notable de malalts greus ni de crítics.

Tot i això, les autoritats sanitàries catalanes preveuen una onada de la covid a la tardor fruit de l’aparició d’aquesta nova subvariant, que a Catalunya es va detectar inicialment en aigües residuals. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, assegura que en el context actual cal seguir amb la mascareta al transport públic i continua fent una crida a la tercera o la quarta dosi.

Casos de BQ.1 a Espanya

Ara per ara, les primeres anàlisis d’aquesta subvariant d’òmicron apunten que es tracta d’una variant més transmissible. Fins al 23 d’octubre, el Ministeri de Sanitat va confirmar que les variants majoritàries actuals són la BA.4 i BA.5, que oscil·len entre el 84,4 % i el 100 % dels casos a les comunitats autònomes que han fet cribratges aleatoris; la seguien la BA-2 (entre el 0 i el 6,7 %) i ja, més enrere, altres subvariants com la BQ.1, que circula per Espanya des de mitjans de setembre.

A finals d’octubre, però, l’ECDC ja calculava que entre un 15 i un 30 % dels contagis a l’estat són d’aquesta nova subvariant.

Símptomes de la variant BQ.1

Els símptomes de la variant BQ.1 de la covid són similars als de les anteriors subvariants però, a més, cal sumar-n’hi de nous. Qui tingui la malaltia pot presentar:

  • manca d’apetit
  • afonia
  • taquicàrdia
  • mal de cap
  • febre
  • fatiga
  • tos
  • congestió
  • secreció nasal
  • dolor muscular