Audiència Nacional

L’Audiència Nacional jutja, des d’aquest dilluns, sis homes com a presumptes integrants d’una cèl·lula gihadista que tenia entre els seus plans “la perpetració d’un atemptat” a Barcelona, on estaven assentats. La fiscalia, en el seu escrit d’acusació, demana entre 14 i 8 anys de presó per delictes de promoció i direcció d’un grup terrorista, d’integració en grup terrorista i de col·laboració activa amb grup terrorista.

Segons el fiscal, la cèl·lula es trobava en disposició d’actuar a la capital catalana i “s’havien ensinistrat en l’elaboració d’explosius”. A més, assegura que “havien iniciat el procés per proveir-se d’armament”.

En contacte amb Estat Islàmic

Segons el ministeri fiscal, Rabah H., àlies “Rabeh” o “Berkan Azizi”, era el líder de la cèl·lula terrorista establerta a Barcelona. També en formaven part Omar N.; Hatab S., àlies “Miami” i Lyes A., àlies “Soufian“.

Per elaborar els seus plans, el fiscal apunta que haurien comptat amb l’ajuda de Younas E. per obtenir armament i d’Hichem H. per aconseguir dades sobre objectius. La cèl·lula “estava en contacte” amb Estat Islàmic a partir d’Omar N. En paral·lel, Omar N. va consultar pàgines web que recollien manuals sobre fabricació artesana d’explosius.

Es van fixar en objectius russos

El presumpte líder de la cèl·lula, Rabah H., accedia a llistes amb contactes de gihadistes i consultava els vídeos publicats per productores de l’organització. També convocava reunions per formar-se en la ideologia salafista radical, subministrava material propagandístic gihadista per als seus companys, imposava normes de conducta i seguretat, repartia tasques i fixava objectius.  

Com a objectius es van fixar “especialment” en “interessos russos” i van fotografiar tres iots d’empresaris russos ancorats habitualment al port de Barcelona.

Maneig de ganivets i atropellaments massius

Les reunions tenien una “doble finalitat”, segons la fiscalia: d’una banda, unir el grup en la seva voluntat terrorista i, de l’altra, aconseguir la col·laboració de terceres persones, fins i tot menors d’edat.

Altres dels presumptes integrants de la cèl·lula, apunta la fiscalia, van buscar per internet diversos tutorials “sobre el maneig de ganivets de combat” a més d'”indicacions sobre com desenvolupar amb èxit atacs mitjançant atropellaments massius“.