Cocaïna en un contenidor

L’Agència Tributària i la Guàrdia Civil han detingut els quatre membres d’una suposada organització criminal que es dedicava al tràfic internacional de droga a través del port de Barcelona. Els van enxampar durant un dels controls de mercaderies ordinaris al març passat, quan dins uns contenidors procedents de Colòmbia van detectar 121 quilos de cocaïna de gran puresa amagats entre màquines estampadores. 

A partir d’aquest fet, es va iniciar una operació, batejada amb el nom d’Aclis, que va poder determinar que l’organització criminal estava modificant la ruta d’entrada dels enviaments. En lloc de la via marítima del port, n’estava obrint una altra d’alternativa i aèria a través de l’aeroport de Bilbao. Gràcies a aquesta operació, la policia els ha frustrat l’intent d’establir un altre punt d’entrada de droga.

En total, han detingut quatre persones. La primera va ser la d’un home, a l’abril, a Santander que, segons els investigadors, es dedicava a rebre els enviaments i ocultar la droga. Està acusat de tràfic de drogues i pertinença a organització criminal.

Cocaïna al Port

A Alcorcón i a Madrid es van detenir els dos altres integrants, que havien llogat un habitatge unifamiliar, adaptant-lo i insonoritzant-lo per extreure la droga de la maquinària sense cridar l’atenció. Se’ls va arrestar en ple confiament pel coronavirus, mentre es transportava la droga intervinguda de Barcelona a Villanueva de la Cañada (Madrid). L’operació es va tancar al juny amb l’arrest de l’últim integrant que, segons la investigació, era el responsable d’importar la maquinària a Santander.

No és la primera vegada que es troba droga dins de contenidors de mercaderies del Port. A l’abril, es van intervenir 495 quilos de cocaïna amagada en un contenidor que, suposadament, duia un aglomerat d’estelles de fusta. Al novembre de l’any passat, van trobar-ne 500 quilos més en un contenidor provinent del Perú que transportava 20 tones d’oli de peix.