El Col·legi d’Advocats de Barcelona proposa que els propietaris que tinguin pisos amb ocupants de forma il·legal puguin expulsar-los si, un cop denunciats, no acrediten en 48 hores que tenen un contracte de lloguer o de compravenda. Per això, la Comissió de Normativa vol modificar la Llei d’enjudiciament criminal i la llei processal penal i presentarà la proposta aquest dijous als partits polítics.

Darrerament, quan algú ocupa de forma il·legal un habitatge, la policia, per desallotjar-los, té en compte que el propietari ho hagi denunciat durant les 48 hores posteriors. No ho recull la llei. Més aviat és un protocol policial que s’ha anat repetint al llarg del temps. Per això el Col·legi d’Advocats de Barcelona vol regular-ho a la llei. Proposa que siguin els inquilins, i no els propietaris, els qui hagin de moure fitxa i hagin de demostrar que tenen un contracte de lloguer o de compravenda del pis durant les 48 hores després d’haver estat denunciats. Si no, el jutge els podrà expulsar de l’habitatge com a mesura cautelar.

El col·legi apunta sobretot cap a les màfies que, segons el president de la Comissió de Normativa, Jesús Sánchez, “han fet negoci” amb els pisos ocupats. Sánchez reconeix que hi ha casos d’ocupacions per necessitat, però creu que l’expulsió ha de ser igual de ràpida i que les administracions s’han de fer càrrec de les persones vulnerables. “Sempre que hi hagi menors s’haurà de donar emparament per part de les administracions. Sense cap dubte. A més ha de ser primordial”, ha dit.

Segons dades del Sistema Estadístic del Ministeri de l’Interior, les ocupacions han augmentat i Catalunya n’és la comunitat més afectada. Del gener al juny, se’n van produir 20 al dia. Durant aquest primer semestre, es van presentar 3.611 denúncies, gairebé mig miler més que en el mateix període de l’any anterior. La modificació que proposa el col·legi no empararia els propietaris que no han denunciat l’ocupació quan l’han detectat o els propietaris que han mantingut durant temps pisos buits, ni tampoc persones que han deixat de pagar el lloguer i continuen al pis. Aquests casos haurien d’anar per la via civil com ara.

L’arrel del problema són els desnonaments segons la PAH

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca considera que amb la proposta que fa l’ICAB no s’enfoca l’arrel del problema. Segons aquesta entitat les ocupacions només s’evitarien si les persones que es veuen abocades a ocupar l’habitatge on viuen tinguessin alguna alternativa o poguessin optar a un lloguer social.

“L’arrel del problema són els desnonaments”, explica Lucía Delgado, portaveu de la PAH a Barcelona. Segons ella, el que calen són lleis que garanteixin el dret a l’habitatge ja que, considera, “propostes de llei com les que ha promogut l’ICAB per nosaltres disten molt de la realitat que estem vivint a les nostres ciutats”.