Unes 300 persones s’han manifestat pels carrers de Gràcia en suport al Casal Popular Tres Lliris per denunciar que l’Ajuntament ha dictat una ordre de cessament de l’activitat. La protesta s’ha iniciat a les portes del local, ubicat al carrer de Nil Fabra, 23, i ha arribat fins a la Plaça de la Vila de Gràcia, on han llegit un manifest.

L’espai es va ocupar fa cinc anys, però el 2017 l’Associació de Joves de Gràcia i el consistori van signar un contracte de cessió d’ús. Segons l’Ajuntament, van establir tres condicions: que l’activitat impliqués un retorn al barri, que garantís la convivència veïnal i que legalitzessin l’activitat sol·licitant una llicència.

Anna Cabré, membre del casal, nega que la tramitació de la llicència estigués sobre la taula com una condició per mantenir l’espai i denuncia que l’Ajuntament els “imposa tuteles per limitar la capacitat d’autoorganització i creació del poder popular i juvenil”. Expliquen que són un espai autogestionat del barri i que el consistori els vol institucionalitzar. Per això, afegeix: “És el primer avís: nosaltres no marxarem d’aquí”.

Soroll i incompliments

L’Ajuntament també assegura que el casal acumula un “nombre elevat de queixes veïnals” relacionades amb l’activitat. Afirma que els veïns s’han queixat del soroll i que durant el mes de setembre va rebre cinc requeriments de la fiscalia. També diu que hi ha hagut denúncies per l’incompliment de les mesures anticovid. Des del Casal reconeixen que algunes activitats s’havien massificat abans de la pandèmia però asseguren que ara fa mesos que ja no fan festes, precisament, per les restriccions sanitàries.