Durant la primera onada de la pandèmia de coronavirus diversos professionals sanitaris es van infectar. El desconeixement de la malaltia i la falta de protocols sanitaris i d’equips de protecció van ser, majoritàriament, els causants. És el cas de la metgessa de família Pepa Bertran. El 13 de març, es va contagiar atenent un cas domiciliari de coronavirus terminal. Una setmana després, el 21 de març, tenia tots els símptomes compatibles amb la covid-19 i va ingressar a l’Hospital Clínic amb una pneumònia bilateral moderada. Passats 18 dies, va rebre l’alta, però tot i així, vuit mesos després encara té efectes secundaris. “El dolor al pit encara persisteix, i la baixada d’oxigen. A vegades, i sense fer cap tipus d’esforç, noto que m’ofego, que em falta l’energia”, ha explicat.

Pepa Bertran sanitaria covid persistent

Es calcula que un 10 % dels sanitaris catalans es van infectar durant la primera onada de la pandèmia. Un informe indica que entre un 10 i un 20 %, tindran covid persistent. “Ens vam contagiar perquè les autoritats sanitàries, i em sap molt greu dir-ho, ens van enganyar. No ens van dir a què ens enfrontàvem, ni van posar cap mesura per evitar que ens contagiéssim. No hi havia material”, ha explicat la metgessa. Amb tot, els afectats demanen que es faci un seguiment de tots els pacients que, mesos després, encara pateixen símptomes així com un estudi acurat que permeti conèixer totes les característiques de la malaltia.

Sanitaria amb equip de proteccio

Volen que es consideri “malaltia professional”

El grup Sanitaris Afectats per Covid-19 Persistent reclama que en el cas del col·lectiu mèdic es consideri la covid-19 com una malaltia professional en lloc de com un accident laboral, que és com es considera fins ara. La decisió està en mans del govern estatal i té una sèrie d’implicacions a llarg termini. La malaltia professional, per exemple, atorga una sèrie de drets i prestacions que no es poden aplicar en els casos catalogats com a “accident laboral”, sobretot quan la patologia s’allarga, hi ha recaigudes o es torna invalidant (opcions no recollides en els casos d’accident laboral). De moment, la seva demanda té el suport dels diversos col·legis de metges catalans.