Aquest diumenge s’ha commemorat el Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit. El passeig Marítim de la Nova Icària ha acollit l’acte d’homenatge amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle; el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, i representants de les associacions de víctimes de trànsit P(A)T i Stop Accidents. L’acte ha estat diferent del que es fa cada any. La pandèmia no ha permès que moltes famílies es poguessin acostar fins al memorial per homenatjar els seus familiars. Malgrat tot, hi han estat presents amb poemes o lectures.

L’acte ha començat amb una ofrena floral i després les autoritats polítiques i els familiars de les víctimes han fet parlaments. L’alcaldessa, Ada Colau, ha afirmat que d’ençà que van arribar a l’Ajuntament han prioritzat donar visibilitat a les morts per accidents de trànsit que hi ha a la ciutat, per tal que la societat prengui consciència de la problemàtica que suposa. Malgrat que la pandèmia ha reduït la mobilitat, des de principis del 2020, s’han produït 12 accidents de trànsit mortals a Barcelona. D’aquests, sis eren motoristes; tres, vianants, i també consten un conductor de turisme, un ciclista i un conductor de patinet elèctric. Vuit dels accidents es van produir en franja de tarda o nit. Des del gener 123 persones han resultat ferides greus arran d’un accident a Barcelona. I és que “la sinistralitat de trànsit també és una pandèmia de grans dimensions”, tal com ha explicat Juli Gendrau, director del Servei Català de Trànsit. L’associació Stop Accidents ha remarcat: “Lluitem contra la pandèmia dels accidents. En aquest cas tenim la vacuna, que és complir amb les normes. Hi ha molts accidents que es poden evitar”.

Per cloure l’homenatge s’ha fet un minut de silenci i la violoncel·lista Mònica Marí ha interpretat ‘El cant dels ocells’, de Pau Casals.

Reduir la velocitat per disminuir la sinistralitat

Les xifres d’aquest 2020, ara per ara, són inferiors a les de l’any passat, ja que enguany la pandèmia ha obligat a reduir la mobilitat. Tot i això, l’objectiu de l’Ajuntament és reduir encara més els accidents de trànsit. De fet, el consistori preveu que a finals del 2021 se circuli com a màxim a 30 quilòmetres per hora al 75 % dels carrers de la ciutat, una mesura que ja s’ha aplicat, per exemple, als carrers de Sants i de la Creu Coberta. La reconversió d’aquestes vies busca reduir la sinistralitat i la gravetat de les lesions dels accidents.

Una altra iniciativa que ja s’ha començat a implantar per tal de garantir que els conductors no corrin gaire és la instal·lació de coixins berlinesos, és a dir, reductors de velocitat. També està previst que s’incorporin radars i passos de vianants elevats en algunes vies.

Podeu veure l’acte íntegre en aquest video.