Per als usuaris del CAP Cotxeres, a Nou Barris, la situació d’aquest centre és insostenible. Fa temps que des de les entitats de la zona denuncien la manca de personal, però asseguren que en els darrers dos anys la situació s’ha complicat per la pèrdua de metges de família i personal d’infermeria. “Sabem que ja han marxat del CAP 15 metges“, explica Trini Cuesta del SAP Muntanya. “Un metge del CAP Cotxeres té assignats prop de 2.000 pacients o més, i en infermeria passa el mateix”, afegeix. Les entitats afirmen que molts usuaris no disposen d’un professional de referència fix des de fa més de dos anys.

“Fa tres anys que no sé quin metge de capçalera tinc”

Les queixes dels usuaris que se senten desatesos van en augment. “Fa tres anys que no sé quin metge de capçalera tinc”, comenta una de les pacients i membre de l’AV de Torre Llobeta, Amparo Salvador. Segons Salvador, el seu metge va ser dels primers que va marxar. “Primer em van anar canviant de doctor o doctora cada tres mesos, i des de la pandèmia ja no sé quin metge tinc”, denuncia la usuària. Altres usuaris com el Jaume Bombín expliquen que cada cop és més complicat aconseguir una visita i que molt cops “ni tan sols atenen les trucades telefòniques”.

El centre afirma que hi ha un context complicat

La direcció del centre ha confirmat que les dades de què disposa el SAP Muntanya són correctes. Explica que ara mateix hi ha molta oferta de feina en aquest sector i que molts professionals es mouen de centre amb facilitat. A això s’hi afegeix un alt percentatge d’absentisme laboral associat a la pandèmia, que ha arribat fins al 17 %. A més asseguren que la demanda assistencial s’ha incrementat en un 200 %. Des del centre esperen que quan acabi la sisena onada la pressió assistencial es rebaixi i la situació es normalitzi. En aquest sentit han informat que en breu es cobriran dues vacants de metge de família al CAP.

Recollida de signatures per demanar millores al CAP

Les explicacions de la direcció del centre, però, no convencen els usuaris. “Ens diuen que aquest mes s’incorporen dos metges, però segurament en marxin dos la setmana vinent i tornarem a estar igual”, comenta Joaquim Forns de l’AV de la Torre Llobeta. Per aquest motiu SAP Muntanya ha iniciat una campanya de recollida de signatures els dimecres davant el centre. Ja n’han recollit prop d’un miler. L’objectiu és traslladar les demandes al Consorci Sanitari de Barcelona perquè hi intervingui i resolgui els problemes del CAP Cotxeres. “Volem canvis reals, perquè fa anys que reivindiquem millores, sempre hi hem vist la manca de personal, arrosseguem les pitjors dades i tenim les llistes amb més dies de demora“, afegeixen des del SAP Muntanya.