Fa deu anys que els equipaments sanitaris del CAP Cotxeres donen servei a una part del veïnat de Vilapicina-Torre Llobeta, Turó de la Peira i Porta i Congrés, però aquest dissabte, enlloc de celebrar-ho, un centenar de veïns s’han concentrat davant de l’equipament per reclamar-ne canvis i denunciar la mala gestió, una situació que, diuen, fa anys que s’arrossega.

Els usuaris denuncien que el Cap Cotxeres ubicat a la plaça de Carmen Laforet ha patit, des dels seus inicis, una manca de personal, tant mèdic, administratiu com auxiliar, que ha comportat càrregues assistencials pels professionals i ràtios de població assignada per sobre la resta dels CAP del districte de Nou Barris. Precisament, des de l’associació de veïns expliquen que fa poc van assabentar-se que una doctora del CAP assumia prop de 2.500 pacients, una xifra que els usuaris qualifiquen d’inassumible.

La mobilització l’ha convocat la Plataforma Cotxeres Borbó juntament amb l’Associació de Veïns de Vilapicina i Torre Llobeta, i la Coordinadora d’Entitats SAP Muntanya.

Retards que passen factura

Asseguren que les conseqüències de la mala gestió recauen sobre els usuaris del CAP i que, per això, aquest diumenge, “enlloc de fer una celebració fem una reivindicació”.

“Van tardar tres hores a atendre al meu marit. Finalment, vam veure que havia patit un ictus.””
Veïna del barri

La testimoni explica que al seu marit li havia pujat la tensió i necessitava una visita ràpida. Van tardar tres hores en atendre’l i quan ho van fer “no li van fer cap pregunta ni diagnòstic” apel·lant que era una pujada de tensió. En veure que no millorava, van anar a urgències d’un altre equipament sanitari on li van diagnosticar que havia patit un ictus.

La demanda constant dels veïns: una gestió 100% pública

La demanda és unànime entre veïns i usuaris; que l’equipament passi a ser gestionat per l’Institut Català de la Salut en comptes del Consorci de Salut de Catalunya que és qui el gestiona actualment.

La Núria Marès, membre de L’Associació de Veïns de Vilapicina i Torre Llobeta explica que, juntament amb la Coordinadora d’Entitats SAP Muntanya, han creat una taula de treball amb la direcció del centre i el Consorci de Salut “perquè ens expliquin on estan anant aquests diners si no s’inverteixen en personal necessari “.